Намалява броят на болните от туберкулоза

25332
Намалява броят на болните от туберкулоза
Снимка: Thinkstock

Заболелите от туберкулоза в страната намаляват. Това стана ясно от изнесените данни по време на Националната среща за представяне на добри практики в контрола на туберкулозата и мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB) при работа сред уязвимите групи днес.

Какво сочат цифрите:

Заболеваемостта намалява от 37,1 на 100 000 през 2007 г. до 26,6 на 100 000 население през 2012 г. През 2012 г. са регистрирани 2 280 болни с туберкулоза - със 127 по-малко в сравнение с 2011 г., когато болните от туберкулоза са били 2 407. По данни на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България с успешен изход от лечението са над 85% от новите пациенти с белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.

Добрите резултати се дължат на изпълнението на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2012-2015 г. и на Програмите за туберкулоза, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. В дейностите по тези програми активно участват специализираните лечебни заведения, медицинските специалисти от системата на Министерство на правосъдието и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи: лица лишени от свобода, ромска общност, инжекционно употребяващи наркотици, лица с алкохолна зависимост, деца на улицата, младежи в риск, бежанци и търсещи убежище, мигранти, лица, живеещи с ХИВ/СПИН. За последните четири години по Програмите по туберкулоза, финансирани от Глобалния фонд, общо 86 436 лица от рисковите групи са оценени за риска от туберкулоза. Ефективното изпълнение на дейностите сред групите в риск, засегнати от туберкулоза, допринася съществено за идентифицирането на болните от туберкулоза, тяхното успешно лечение и намаляването на бремето на туберкулозата в България.

Отчитайки здравната, социалната и икономическа значимост на туберкулозата, Министерство на здравеопазването провежда единна и последователна политика за превенция и контрол на заболяването. За контрола на туберкулозата на регионално равнище отговарят 29 областни лечебни заведения (16 специализирани болници за активно лечение на белодробни болести; 12 областни многопрофилни болници за активно лечение и един медицински център по пневмо-фтизиатрични заболявания).

В периода на изпълнение на Програмата, финансирана от Глобалния фонд в 29-те регионални лечебни заведения за диагностика и контрол на туберкулоза се установи една добра практика - провеждане на Национални кампании седмици на „Отворените врати" четири пъти в годината. През този период се извършват безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи. Данните показват, че по време на проведените през 2009, 2010, 2011 и 2012 г. дни на „Отворените врати" са скринирани общо 41 175 лица. Открити са общо 692 лица с туберкулоза и 2 199 лица с латентна туберкулозна инфекция. Всички те са своевременно насочени за лечение и профилактика.

Усилията на Министерство на здравеопазването са насочени към намаляване на заболеваемостта до 25 на 100 000 население през 2015 г. Приоритетът е заложен в Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България (2012-2015), приета от Министерски съвет.

И през следващите години дейностите по контрола на туберкулозата ще продължат, като вниманието ще бъде насочено към областите с по-висока заболеваемост от средната за страната - Видин, Враца, Монтана, София-област, Ловеч, Габрово, Кюстендил и Ямбол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com