Наши специалисти: Резистентни щамове ще увеличават смъртността от пневмония

760
Наши специалисти: Резистентни щамове ще увеличават смъртността от пневмония
Снимка: Getty Images / Guliver

През следващите пет години ще нарастват смъртните случаи при пациенти с пневмония, тъй като част от щамовете, предизвикващи инфекциите, са резистентни на антибиотици, заяви във Варна доц. Явор Иванов, зам.-председател на Българското дружество по белодробни болести.

По думите му причината за това е, че много хора приемат силните лекарства, дори когато няма никаква нужда.

В САЩ откриха супербактерия, резистентна към всички антибиотици

Американските здравни власти са идентифицирали първи случай на инфекция, която не се поддава на лечение чрез нито един от известните ...

Сред сериозните опасности за населението, чиито последици ще станат видни през следващите години, е и замърсяването в големите градове, допълни Иванов. С течение на времето поглъщането на фините прахови частици предизвиква астми, рак, и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Иванов допълни, че проблемът може да се реши, ако градските управи вземат мерки за редовно измиване на улиците в градовете. Той посочи като сериозна опасност през следващите години и нарастването на броя на пациентите с ХОББ. Днешните ученици масово пушат, а данните сочат, че 30 на сто от пушачите обикновено развиват това заболяване, обясни лекарят.

В България все още няма профилактични програми за ранно откриване на пациентите с белодробни заболявания, допълни председателят на дружеството доц. Диана Петкова. Тя отчете, че сериозна опасност за обществото е завръщането на туберкулозата. Според лекарите най-големият проблем е, че в България има хора, които носят заразата, но свободно ходят по улиците и посещават обществени места. Позицията на специалистите е, че лекарите по места трябва да получават допълнителни средства, за да посещават рисковите общности и да проследяват състоянието на всички, за които има съмнения, че са заразени, предаде Mediapool.

Във Варна Диана Петкова и Явор Иванов участват в шестия конгрес на Българското дружество по белодробни болести. На форума, който ще продължи до 12 юни, участват близо 450 български специалисти. Сред лекторите са 25 чуждестранни експерти от Европа, САЩ и Канада. По време на конгреса ще бъдат връчени традиционните награди на дружеството. За своя изключителен принос към българската пулмология ще бъдат отличени доц. Владимир Максимов, доц. Донка Стефанова и доц. Димитър Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване