Не са отменени изискванията на НЗОК за лечението на ревматологично болните

8591
Не са отменени изискванията на НЗОК за лечението на ревматологично болните
Снимка: БГНЕС

Изискванията на НЗОК за лечението на ревматологично болните не са отменени, съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Във връзка с появили се в медиите твърдения на пациентски организации, че Изискванията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) при лечение на умерен до тежък активен серопозитивен ревматоиден артрит, ювенилен артрит и тежък активен анкилозиращ спондилит с биологични антиревматични лекарствени продукти на болни над 18-годишна възраст в извънболничната помощ (публикувани на официалния сайт на институцията www.nhif.bg, линк Лекарства), които трябваше да влязат в сила от 1 август т.г., няма да бъдат прилагани и отпадат, информираме следното:

Изискванията ще влязат в сила от 17 август 2015 г. Отлагането е поради изявена готовност от страна на проф. д-р Рашо Рашков, национален консултант по ревматология, председател на Българското дружество по ревматология и началник на клиника по неврохиругия, проф. д-р Румен Стоилов – началник на отделение „Възпалителни ставни заболявания“, проф. д-р Златимир Коларов – началник на отделение „Системни заболявания на съединителната тъкан“, и група водещи ревматолози от клиники в цялата страна да прецизират медицинските изисквания за лечение на пациентите, които са от тяхната висока компетентност. Желанието си да помогнат при прецезиране на Изискванията ревматолозите изказаха на среща с експерти от НЗОК, състояла се на 23 юли т.г. Те се ангажираха до 4 август да предоставят на НЗОК експертното си становище по темата.

Протест пред НЗОК заради лекарствата за лечение на артрит

Протест пред НЗОК от пациенти, болни от артрит. Те ще подарят на Касата ковчег, защото от 1 август се въвеждат нови правила за използва...

Твърденията на пациентските организации, че са неглижирани от страна на НЗОК са неверни, тъй като средствата, които институцията заплаща за лечението на ревматологично болните съставлява 10% от бюджета на касата. Сумата, която се отделя за биологични антиревматични лекарствени продукти на болни над 18-годишна възраст в извънболничната помощ, през последните четири години се е увеличила 6 пъти – от 12 млн. лв. през 2012 г., на около 72 млн. лв. очаквани разходи през 2015 г. Средната стойност на лечение на един пациент с ревматологично заболяване е по висока, отколкото стойността за лечение на един онкоболен пациент. Приетият от пациентските организации подход на конфронтация и медиен натиск в общуването с НЗОК не е от полза за болните. Стремежът за агресивно присъствие в средствата за масова информация чрез прилагане на нетрадиционни подходи на протест от страна на тези организации засягат човешките права не само на работещите в НЗОК, а и на живущите в съседство с институцията и на хората, които имат бизнес в района. В демократична държава всеки има право да защитава правата си, без да се нарушават обществените норми на поведение.

Изисквания на НЗОК при лечение на умерен до тежък активен серопозитивен ревматоиден артрит, ювенилен артрит и тежък активен анкилозиращ спондилит с биологични антиревматични лекарствени продукти на болни над 18-годишна възраст в извънболничната помощ ще бъдат утвърдени и ще влязат в сила от 17 август 2015 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com