Нинова обещава: Нито една общинска болница няма да бъде закрита, ако управляваме

2118
Нинова обещава: Нито една общинска болница няма да бъде закрита, ако управляваме
Снимка: БСП

"Нито една общинска болница няма да бъде закрита или продадена при управление на БСП. Общинските болници са гръбнакът на здравеопазването в България". Това написа в личния си профил във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Ето какво още каза тя що се отнася до здравеопазването ни:

Ще направя всичко възможно това да не се случи. От това, което разбрах тук, в Раднево, за болницата, мога да го определя като абсурдно. В тази здравна криза, на ръба на престъплението е точно в този момент, когато цялото население изпитва остра нужда от достъп до болнично лечение, от помощ, да пристъпиш към такава крачка да продаваш болницата. Така определих опитите на управляващите от ГЕРБ да стартират процедура за приватизация на общинската болница в миньорския град.

Бях запозната от медиците в Раднево с предисторията на стартиралия процес за приватизацията на болницата.

Фактът, че инвеститорът е поставил условие, макар че един инвеститор не би трябвало да поставя условия, но този е поставил – да вземе печелившия медицински център заедно с губещата болница, ме навежда на мисълта за много интересен, частен или лобистки интерес – с печелившото да покриваш загубите на губещото. В крайна сметка да унищожиш и двете, очевидно.

Ангажирам се лично да се заеме с осуетяването на приватизационния план, срещу който са се обявили 1 200 човека от Раднево, подкрепили с подписка запазването на болницата и медиците, работещи в нея, недоволни от лишаването на града с висок травматизъм от лечебно заведение.

Моля да ми дадете подписката. Ще се върна в София и ще алармирам всички институции – прокуратура, Министерски съвет, парламент, макар че сме във ваканция, но трябва да спрем този процес. Защото той обрича жителите на общината на липса на здравеопазване. Не е нормално в нормална ситуация, а сега в тази криза граничи с престъпление спрямо хората тук. Ще направим всичко възможно бързо да спрем този процес, а иначе тук възникват много въпроси – големите въпроси за промяната в здравеопазването.

Припомних идеите на партията за стабилност и промяна нa здравната система:

Първото е кадрите – държавна наредба, с която да се определят заплати на работещите в сектора, за да бъдат сигурни и спокойни, че имат база, а над нея всяка болница да надгражда според възможностите си. Второ – държавата да плаща специализациите на младите лекари, но те пък от своя страна да поемат ангажимента определен период от време да работят в България.

Искаме да въведем регионализация в здравеопазването, което означава – във всеки регион да има спешна помощ, доболнична и болнична помощ. Защото разделението между малките и големите общини стана огромно. В Пловдив, София, Варна, Бургас има по над 30-40 болници и можем да избираме. В малките общини, в планинските и отдалечените райони е изключително трудно и закриването или продаването на една такава болница е също елемент на престъпна политика.

Предстои един дълъг процес, на който от БСП сме твърдо решени – общинските и държавни болници да не бъдат търговски дружества, а да се преобразуват в лечебни заведения.

Частните, ако искат – да съществуват, ние сме свободна държава, има и частна собственост, има и общинска и държавна. Но държавните и общинските няма да бъдат търговски дружества, а лечебни заведения и няма да се търгува със здравето на хората. Това е един сериозен пакет от промени в здравеопазването, които съм сигурна, че ще доведем до край.

Сега трябва всички да положим максимални усилия да спрем този процес. Това, което се случва, е безумие и си го обяснявам с частен, лобистки интерес, който сега в мътните води, в суматохата някой да се уреди – да си вземе една болница и един медицински център и да печели пари от това. Няма да го вземат, за да правят достъпно здравеопазване, а за да печелят.

Корнелия Нинова с 15 сериозни въпроса за ваксините в България

Председателят на БСП Корнелия Нинова изисква информация по 15 въпроса, касаещи непосредствено здравето на хората и ваксинационния план ...

По-рано през деня проведох среща с председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев, който е и директор на общинската болница в Чирпан. По време на срещата в Чирпан стана ясно, че д-р Тотев споделя предложенията на БСП за промяна в здравната система. Лекарят потвърди, че и в Чирпан има недостиг на ваксини, като уточни, че това обезсмисля създадения „зелен коридор“ в местната поликлиника. Една трета от персонала на Чирпанската болница е ваксиниран по желание на работещите там.

Населението продължава да изпитва недостиг и от информация по ваксинационния процес, посочи д-р Тотев.

Той благодари за отношението и уточни, че съм единственият политик, поинтересувал се на място за проблемите на здравеопазването в Чирпан, на чиято болница разчитат близо 25 000 жители на две общини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване