Нивото на политиките за превенция на рака на маточната шийка у нас е на критично ниско ниво

1659
Нивото на политиките за превенция на рака на маточната шийка у нас е на критично ниско ниво
Снимка: iStock

700 българки умират всяка година от рак на шийката на матката, а 1080 са диагностицирани със заболяването. Тези данни бяха представени по време на събитието HPV Атласът&Раковият план, което обедини едни от най-добрите специалисти в областта на гинекологията, онкологията и имунологията от България и Северна Македония.

Според Атласа нивото на политиките за превенция на рака на маточната шийка у нас е на критично ниско ниво

Фокусът на срещата беше представянето на HPV Атласа в България от Европейския парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права (EPF). Атласът сравнява политиките за справяне с човешкия папилома вирус и предизвиканите от него онкозаболявания в 46 европейски държави.

Според данните, представени от EPF, България се намира на дъното на европейската класация, с ваксинационно покритие от 3%.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че като български лекар изпитва срам от посочените данни и невъзможността на България да се справи с проблема. По думите му проблемът не е в медицинската страна на дискусията. Той допълни, че липсата на доверие към институциите, включително и здравните такива, е на "убийствено ниско ниво" и една от главните задачи е да се "обърне съзнанието на много хора."

Според д-р Александър Симидчиев е изключително важно да достигнем до разбирането кои са истинските приоритети в здравеопазването. Според него без профилактика ще продължим да бъдем в тежък недостиг на средства, тъй като множество заболявания се откриват в късна фаза и изискват все повече средства за лечение. Той допълни, че лекарите трябва да бъдат стимулирани, за да има повече ваксинации срещу рака на шийката на матката. 

От своя страна проф. Владимир Пилософ подчерта, че "от 5-6 години редовно се обсъждат проблемите на ваксинопрофилактиката и още в 2017 г. предложихме на министерство на здравеопазването да се изработи програма за оптимизация на ваксинопрофилактиката, в която важни точки са:

Всичко, което трябва да знаем за HPV ваксината

Ваксината е основна част от профилактиката срещу човешки папилома вирус (HPV). С нейна помощ могат да бъдат предотвратени редица онколо...

- Необходимост от редовно изучаване на нагласите на населението по отношение на ваксините. - Въз основа на тези данни да се подготвя всяка година една професионална проваксинална информационна кампания;

- Необходимост от включване /както посочи и доц. Кунчев/ необходимо е ангажиране на много важни части от обществото в тази кауза - Министерство на образованието и науката, социалното министерство вкл. Държавната агенция за закрила на детето, и други. Обществото трябва да разбере, че ваксинацията не е лечение, а профилактика;

- Необходимо е специално да се обърне внимание на проблемите с обучението на тази тема както сред медицинските специалисти, специалистите по здравни грижи, но и учители, журналисти и други групи, които имат отношение към развитието на детето.

Към събитието се присъединиха още представители на Литовския и на Румънския парламент, както и на Европейското Дружество по Гинекологична Онкология. Те споделиха мнението си по проблема и обмениха опит и добри практики за справяне с човешкия папилома вирус и рака на маточната шийка.

Пламена Николова от „Национална мрежа за децата“ заяви, че ваксинацията срещу човешкия папилома вирус трябва да е задължителна част от националните ракови планове. Те се обединиха около идеята, че създадените зелени коридори за ваксинация срещу Covid-19 трябва да се използват и за поставяне на препоръчителите ваксини, сред които е и тази срещу HPV. Според родителите това ще направи ваксината по-достъпна за тях, а доц. Ангел Кунчев заяви, че по този начин ваксиналното покритие у нас значително ще се подобри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване