НОЩ: С 50 на сто е нараснал броят на починалите от COVID-19 за последната седмица(ВИДЕО)

4642
НОЩ:  С 50 на сто е нараснал броят на починалите от COVID-19 за последната седмица(ВИДЕО)
Снимка: iStock

През последните три дни имаме рекордна заболеваемост - средно по 220 души на 100 000. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на брифинга на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса.

Според статистиката ръста на заболелите е 120%. Отчита се нарастване на починалите в страната, като само за последната седмица е 50%, добави още той.

Студентите се справят онлайн, но предпочитат присъствено обучение

"Ние още от първата вълна се справихме с дистанционното обучение, но смятаме, че присъствената форма или хибридната форма би дала по-до...

Страната ни е на второ място на Балканите по заболеваемост и на 21-о в Европа. По смъртност сме на 10-о място в ЕС и 4-о на Балканите. Най-голяма заболяемост има във възрастовата група между 20 до 60 години, следвани от 60-69 години, добави Пенков. Тревожен е ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус, заяви още зам.-министърът.

Нaй-гoлямo нaрacтвaнe на смъртността имa при хoрaтa нa 70-79 г., cлeдвaни oт 60-69 г. и групaтa 80-89 г. Нaй-виcoк лeтaлитeт имa при лицaтa нaд 90 г. - нaд 30% фaтaлeн изхoд.

C eднa трeтa eжeceдмичнo нaрacтвa брoят нa хocпитaлизaциитe, a oт интeнзивни грижи ce нуждaят 7% oт бoлнитe. Дocтa cигнaли пocтъпвaхa прeз тeзи двe ceдмици зa прoблeми и труднocти при приeмaнe в лeчeбни зaвeдeния. РЗИ рeaгирaхa cвoeврeмeннo и cъc cвoи зaпoвeди рaзпoрeдихa увeличaвaнe нa лeглoвия фoнд, oбяви Пeнкoв.

Брифинг зa cитуaциятa c кoрoнaвируca e c прoмeнeн cъcтaв днес зaрaди пocтaвeнитe пoд кaрaнтинa oбичaйни учacтници. Вмecтo миниcтърa нa здрaвeoпaзвaнeтo ce включи нeгoвият зaмecтник Бoйкo Пeнкoв. Вмecтo пoдaлия ocтaвкa Дaнчo Пeнчeв, oт cтoличнaтa РЗИ учacтвa врeмeннo зaмecтвaщият гo Илoнкa Мaeвa. В oтcъcтвиeтo нa дoц. Aнгeл Кунчeв, oпeрaтивният щaб e прeдcтaвeн oт дирeктoрa нa Нaциoнaлния цeнтър пo зaрaзни и пaрaзитни бoлecти прoф. Тoдoр Кaнтaрджиeв. Учacтвaт и дирeктoритe нa УМБAЛCМ „Н. И. Пирoгoв" и УМБAЛ „Aлeкcaндрoвcкa" прoф. Aceн Бaлтoв и прoф. Бoриc Бoгoв.

БСК: Когато се налагат мерки, трябва да знаем какъв резултат търсим

Бизнесът настоява за ясни критерии за ограничителните мерки. Когато се налагат мерки за две седмици, трябва да знаем какъв резултат тър...

Контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски, са решаващи, каза на брифинга на Министерството на здравеопазването проф. Тодор Кантарджиев, директор на националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Никой не се е задушил. Не е приятно да я носиш на носа си, но всички трябва да мислим за нашето здраве, за здравето на семейството, за здравето на околния. Когато някой разговаря с мен с маска, аз разбирам, че ме уважава и пази моето здраве. Да не се предозира витамин Д, да не се използват имуностимулатори в големи количества. Пет години работих с най-опасните инфекции, трябва да си луд да влезеш в бокса без маска. Слава Богу, не се разболяхме, не хванахме Ку-треска или други болести. Маската ще спаси и от коронавируса. На-важното е контролът и самоконтролът.

В момента случаите са толкова много, че ако широко не се възприемат бързите антигенни тестове, лабораториите са претоварвани. В училищата, тестът се прави от обучен медицински служител, в болниците, това е първият скрининг за коронавирус. 15-20 лева струва, това трябва да го има в Бърза помощ, трябва да се хващат случаите и да се изолират. И не трябва да разчитаме десетимата служители по контрол на РЗИ, а всички, на първо място БАБХ, след като казах, че трябва да контролират магазините, лично директорът на БАБХ ми се обади. Да има контрол над кетъринга, хората да са сигурни, 2 минути микровълнова печка - няма коронавирус", заяви той.

Присъственото обучение е най-доброто,има дефицити при социализацията при дистанционното обучение, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Продължавам да съм на мнение, че училищата не трябва да се затварят първи. Да се затваря там, където има проблем, на локален принцип. По-добре е да не затваряме 38%, колкото са в момента, а около 18%. Но ситуацията е сложна, каза още министърът. Данните в момента казват, че училищата не са най-епидемичната среда. Сегашното решение за затваряне на гимназиален етап и разумно и балансирано, допълни той. Не трябва да пристъпваме към допълнителни класове, в начален етап онлайн обучението е по-неефективно, отколкото в гимназиален етап. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване