НЗОК ще заплаща инсулиновите резервоари и сетове за болните от диабет

2909
НЗОК ще заплаща инсулиновите резервоари и сетове за болните от диабет
Снимка: БГНЕС

За да не се бави ефективното лечение на пациентите, болни от диабет, на свое неприсъствено заседание на 10 юни 2016 г., на основание и в изпълнение на чл. 8 от Правилника за устройството и дейността на НЗОК, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) одобри „Изисквания за предписване на медицински изделия за приложение с инсулинови помпи при Захарен диабет Тип 1 в извънболничната помощ“.

Изискванията са разработени във връзка с включването на медицински изделияинсулинови резервоари и инсулинови сетове, в Списъка с медицински изделия, които НЗОК ще заплаща през 2016 г. в условията на извънболничната помощ, съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

НЗОК реши да преведе парите на "Пирогов"

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) взе решение да отпусне авансово средства на лечебните заведения,...

Тъй като провеждането на инсулиново лечение чрез инсулинова помпа не е широко разпространено и медицинските специалисти, които имат опит в тази насока са ендокринолози, работещи към университетски клиники, към настоящия момент се предлага специализираните комисии да бъдат съсредоточени само в лечебните заведения, разполагащи със специално подготвени кадри и имат условия за преценка и проследяване, както и възможност за спешно реагиране в случай на необходимост.

Предложената процедура гарантира ясно разграничаване на отговорностите по отношение на медицинската преценка и експертиза, обучение, проследяване на състоянието, а също и дейности, свързани с техническата подготовка и обучение на пациентите от страна на техническите екипи на доставчиците за опазване на предоставените им безплатно инсулинови помпи и стриктно спазване на предписаните схеми за лечение.

Изискванията са разработени съвместно с националните консултанти и консултантите на НЗОК по ендокринология и болести на обмяната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване