Оценка от Хонконг: България като цяло се справя прилично с коронавируса

3253
Оценка от Хонконг: България като цяло се справя прилично с коронавируса
Снимка: Правителствена пресслужба

България е на 48 място сред общо 200 страни по света по комплексна оценка на справянето с епидемията от коронавируса, като оценката включва оценка на ефективността от наложената карантина, степента на готовност и реакция на здравеопазването, икономиката и цялостното действие на правителството. Това сочи анализа на консорциума Deep Knowledge Group. Резултатите от него имат за цел да се помогне на хората и правителствата да вземат информирани решения, които да увеличат максимално полезните резултати, пише БГНЕС.

Консорциумът е с нестопанска цел и е основан през 2014 година в Хонконг.

Силен гняв заради опитите на бразилското правителство да скрие данни за коронавируса

Правителството на Бразилия беше обвинено, че се опитва да прикрие мащаба на катастрофалната за страната епидемия от COVID-19, след като...

В момента най-сигурната страна в света по отношение на COVID-19 е Швейцария, сочат резултатите от анализа. Най-опасната страна е Южен Судан и тя се нарежда в дъното на класацията на 200-то място.

Въпреки че е на девето място в света по брой заразени в света, Германия се нарежда на второ място в класацията за най-сигурна страна. Първоначално страните, които биха могли бързо да реагират на кризи и имаха високи нива на готовност за спешни ситуации, се класираха на най-високо място. През месеците на пандемията, обаче, класацията претърпя значителни промени - сега страните с устойчива икономика се класират по-високо.

"Швейцария и Германия постигат позициите №1 и №2 в този нов специален случай поради устойчивостта на икономиката си и поради внимателните начини, по които те се опитват да облекчат блокираните си икономики без да се излагат на риск общественото здраве и безопасност", се казва в проучването.

На трето място е Израел, на четвърто - Сингапур, следват Япония, Австрия, Китай, и др. Консорциумът поставя страни като Гърция и Турция на по-предни места от България, съответно - на 34 и 37 място. След България се нарежда дори САЩ - под номер 58, точно след Румъния и на две места пред Русия.

От всички показатели, които са изследвани от анализаторите, България събира най-много точки, играещи основна роля за формирането на комплексната оценка, в категория "Ефективност на правителството в оценката и управлението на риска от пандемията". Най-малко точки страната ни събира в категория "Готовност на здравната система за реакция при извънредни ситуации".

Великобритания се сети да сложи 14-дневна карантина за влизащи в страната

Чак сега, задължителната 14-дневна карантина по отношение на коронавируса за влизащи във Великобритания влиза в сила - от днес, 8 юни, ...

Докладът се основава на 130 количествени и качествени параметри, и на над 11 400 отправни точки в категории като ефективност на карантината, мониторинг и откриване на случаите, готовност на здравната система на страната, и мерки на правителството. Данните се събират от обществено достъпни източници, включително Световната здравна организация, университета "Джонс Хопкинс", CDC, Worldometers и други. Всеки параметър получава конкретен коефициент на тежест или значимост и се използва като отправна точка на анализаторите.

Показателят, по който България събира много точки, е ефективността на наложената карантина. По отношение на това България се издига в класацията и достига до 42-ро място. Нова Зеландия, Сингапур и Швейцария са челната тройка, а на последно място се нареждат страни като Тунис, Монголия и Армения.

Най-лошият показател, в който изследователите нареждат България на 72-ро място сред страните, е по отношение на готовността на лечебните заведения да реагират на спешни случаи, свързани с коронавируса.

С някои разлики в отделните категории, нужни за формирането на комплексната оценка, страната ни се нарежда по общ брой точки редом до Тайланд.

Още: "Намаление на новите случаи на коронавирус в България, над 7 милиона потвърдени по света"

Огнище с коронавирус в Сърница от фабрика в Доспат, има двама болни от Смолян

17 нови положителни проби за коронавирус в област Сърница. Те са свързани с огнище, установено във фабрика за играчки в Доспат, предаде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com