Официално: В България още няма потвърден случай на коронавирус

2055
Официално: В България още няма потвърден случай на коронавирус
Снимка: БГНЕС

Няма официално потвърден случай на разболял се коронавирус. Това заяви на редовния брифинг на тема "коронавирус" началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски, като каза, че общо 40 проби са обработени и няма нито един положителен резултат.

Мутафчийски обаче каза, че 3 проби от ВМА ще отидат в националната лаборатория за нова проверка, а 3 от националната лаборатория ще дойдат за проверка във ВМА. Това ще се прави през 2-3 дни – за да има ефективен междулабораторен контрол. Европейска практика е, ние сме в Европа и ще го правим, заяви началникът на ВМА.

Коронавирусът уплаши Борисов - но малко повече за НОИ

Премиерът, макар че може да е сравнително облекчен от това, че коронавирусът временно преразпредели медийния интерес от къщата в Барсел...

"Ако има положителен случай, ще бъдете веднага уведомени", заяви началникът на ВМА предвид и слухове, че има няколко случая на болни, но не се съобщава за това.

В момента нямаме реална ситуация, подчерта проф. Мутафчийски, но от кризисния щаб обявиха какво ще се направи в такъв случай: Ако бъде установен заболял от коронавирус, пациентът ще бъде настанен в Инфекциозно отделение на болница по местоживеене. Той ще бъде изолиран, обясни доц. Кунчев. Лечението ще бъде симптоматично - с лекарства, които облекчават симптомите. Не се изисква по-специфично лечение. Основно се вливат глюкозови разтвори, витамини препарати и аналгетици, ранно кислородно лечение и наблюдаване на болния, обясни доц. Попов от ВМА, част от кризисния щаб. "Паниката е по-голяма, но лечението е подобно на другите вирусни заболявания на долните дихателни пътища. Нищо по-специфично няма", категоричен беше той.

Смъртността е много по-ниска, каза пред БНТ Кръстьо Белев от Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, след като изрично уточни, че няма серологичен тест за коронавируса т.е. има много нерегистрирани случаи, при които хората са се разболели и оздравели, без да разберат, че всъщност са карали коронавирус. Затова и данните за около 3% смъртност са нереални, според него.

Що се отнася до "Лудогорец", Мутафчийски разказа, че отборът е носел предпазни средства, а персоналът на хотела също е бил с такива средства, но заради наши изисквания. "Милано са го видели само през прозорците на автобуса", каза лекарят. Взети са проби на футболистите, по искане на ръководството на клуба, който плаща за всичко.

Бивш директор на "Пирогов": Подклажда се паника за нещо, за което не би трябвало

"Виждам, че се подклажда паника за нещо, за което не би трябвало. Става дума за грип и нищо повече, но така и така се провежда социален...

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди, че в България има втора грипна вълна. На отделни места може да има епидемия, каза той, но не вярва да се стигне до пика от зимата. Въпреки това втората грипна вълна ни затруднява работата, посочи Кунчев.

Само вчера от Италия са се върнали 1500 души през летищата, подчерта д-р Кунчев. Всеки от тях, който кашля или киха, ще бъде приет, изследван и поставен под наблюдение, подчерта Кунчев и добави: "Наблюдението върху вноса на вируса продължава да е в центъра на усилията ни. Съсредоточаваме се и върху осигуряването на достатъчно ресурси за болнично лечение".

Какво е положението в световен мащаб - научете в този материал!

Actualno.com следи за вас разпространението на коронавируса и мерките за сигурност у нас в Live блог

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com