Онкология: Провалени 3 поръчки за година оставиха болници без фармацевтик за брахитерапия

3778
Онкология: Провалени 3 поръчки за година оставиха болници без фармацевтик за брахитерапия
Снимка: БГНЕС

"Като се надявам настоящето писмо да Ви заварва в добро здраве и отлично разположение на духа, осмелявам се да Ви занимая със следното: Повече от девет месеца са изминали от провеждането на последните доставки на препарата 1921г, необходим за работата на апаратът 192 Ir за Микроселектрон 150 см/10 Ci (Кюри), изключително важен за провеждането на т.нар. брахитерапия (вид вътретъканна лъчетерапия, при която източникът на йонизираща енергия се поставя в самия орган или близо до него – б.р.). От няколко места получих сведения, че към началото на април, практически брахитерапевтични процедури няма да могат да се провеждат поради липсата на въпросния консуматив. Надявам се, че ще намерите време и енергия да разпоредите проверка на реалното състояние и - ако е необходимо - да наредите провеждането на необходимите тръжни процедури за доставката на този материал“. Това питане е отправил депутатът от Любен Дилов (син) до министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

От отговора ѝ става ясно, че от миналата година досега са проведени три процедури за доставка на радиоактивни лекарствени продукти, радиофармацевтици, радионуклидни генератори, китове и радионуклидни прекурсори. В това число е и визираният от Дилов продукт "192 Ir за Микроселектрон 150 см/10 Ci", нужен за провеждане на брахитерапия.

През март месец 2021 г. е финализирана първата, като за него постъпила една оферта от "Софарма Трейдинг" АД, неотговаряща на изискване в документацията. Процедурата по дадената обособена позиция била прекратена.

Последвала втора поръчка за същата година. Пак само от "Софарма Трейдинг" подали оферта, която отново не отговаряла, вече на друго изискване.

Същата е съдбата и в третата поръчка, обявена през тази година. Офертата на фармацевтичната компания не отговаряла обаче на съвсем друго изискване.

Министър Асена Сербезова е съвсем лаконична в конкретния си отговор за нова тръжна процедура: "За осигуряване на необходимото за лечебните заведения количество от радиофармацевтик "192 lr за Микроселектрон 150 см/10 Сi" Министерството на здравеопазването в най-кратък срок ще обяви нова обществена поръчка, включваща посоченото медицинско изделие".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com