От днес: Бургас и София са в грипна епидемия

27998
От днес: Бургас и София са в грипна епидемия
Снимка: БГНЕС

Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Бургас и в София област взе решение за обявяване на грипна епидемия на територията на областите Бургас и София област, считано от 25 януари до 31 януари включително за Бургас и от 25 януари до 1 февруари включително за София област, предаде репортер на БГНЕС.

В началото на седмицата заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област София е била 312 на 10 000 души от население.

Заболеваемостта сред учениците и училищния персонал в Бургас се следи от 10.01.2024 г., като 13% е сред учениците и 5% сред училищния персонал. На основание посочените данни и предвид становището на министъра на образованието и науката щабът реши, че няма предпоставка за обявяване на „грипна ваканция“ и учебният процес при ученици и студенти ще продължи в присъствена форма в Бургас.

На база сентинелно наблюдение и ежедневно съобщаване на случаите на заболели от грип и ОРЗ през последната седмица се отчита рязко завишаване на заболеваемостта в Бургас 238,25%00. За периода 16.01.-22.01.2024г. са достигнати епидемични стойности с регистрирани 478 случая при наблюдавано 10% от населението – 20 063 души. Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 5-14г. / 810,68%00/, 0-4г. /749,41%00/, следвана от възрастова група 15-29г. /356,79%00/, над 65./103,43%00/ и най-ниска заболеваемост при група 30-64г. /94,33%00/.

Щабът реши да не се прекратяват плановите операции, защото пациентите вече са изследвани и подготвени за интервенциите и отлагането им само би удължило страданията им, така се поставят в риск и те да се разболеят.

Въвеждат се временни противоепидемични мерки на територията на област Бургас срещу разпространението на грип и ОРЗ, считано от 25.01.2024 до 31.01.2024 г. включително, както следва:

Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета;

Преустановяване на всички профилактични прегледи и имунизации;

Лечебните заведения да предвидят възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед приемането на насочени пациенти с грип и/или усложнения;

Преустановяване на свижданията в лечебните заведения;

Стриктно спазване на Наредба №3/08.05.2013г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции;

Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца се връщат по домовете. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и др. двукратно за деня и често проветряване на помещенията.

На 30.01.2024 г. Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания към областния управител отново ще проведе свое заседание, на което, отчитайки последните данни, ще вземе решение за прекратяване или продължаване на грипната епидемия.

Временните противоепидемични мерки за София област са съгласувани с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те включват преустановяване на женските и детски консултации, на свижданията в болниците и домовете за социални грижи, на имунизациите и реимунизациите.

Освен това децата, които посещават ясли и градини, ще бъдат подлагани на стриктен контрол, като болните ще бъдат връщани. В болниците пък трябва да се спазват стриктно всички мерки за борба с грипа и ОРЗ.

Временните противоепидемични мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на Софийска област, се казва още в заповедта.

ОЩЕ: Проф. Кантарджиев: Шест пъти повече боледуваме от грип, отколкото от ковид 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com