От НПО са обезпокоени от обвинението срещу проф. Асена Стоименова

3046
От НПО са обезпокоени от обвинението срещу проф. Асена Стоименова
Снимка: Getty Images/Guliver

Управителният съвет на Национална пациентска организация изразява своята загриженост за привличането към наказателна отговорност за престъпление по чл. 326 от НК на проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз, за серия от изявления, будещи, според Софийската районна прокуратура, неоснователна тревога у гражданите в условията на въведено извънредно положение. Според достъпна в медиите информация, на проф. Стоименова е наложена мярка „парична гаранция“, като високият размер на гаранцията се обосновава с „високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти“. Това се казва в писмо от Национална пациентска организация, което представяме без редакторска намеса:

"Като представителна организация за защитата на правата на пациентите в Република България следим внимателно развитието на пандемията от COVID-19 в България и по света. Като имаме предвид обществено достъпната информация, бихме искали да споделим следното:

Има ли опасност от недостиг на лекарства у нас?

Недостиг на лекарства няма, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред БНТ, след като стана ясно, че прокур...

• Твърденията, че в България е възможна липса на медикаменти, могат да се срещнат в публичното пространство и от други авторитети в здравеопазването.

• През февруари 2020 г. европейската група, обединяваща производителите на активни съставки – Еuropean Fine Chemicals Group предупреди, че ако ситуацията се превърне в глобална пандемия, повечето страни ще се изправят пред недостиг на основни лекарства в момент, в който ще се нуждаят най-много от тях.

• На 3 март 2020 г. правителството на Индия ограничи износа на 26 активни вещества и препарати, включително парацетамол и редица антибиотици. Тъкмо Индия е най-големият световен доставчик на генерични препарати, тоест – на евтините лекарства, произведени по формулата на оригинали с вече изтекъл патентен срок. Индийската фармацевтична индустрия доставя около 70% от субстанциите за тези генерични препарати от Китай.

• На 8 април 2020 г. европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес посочи, че тази безпрецедентна криза в здравеопазването поставя системите за здравеопазване под огромно напрежение – тъй като запасите от основни медикаменти в много европейски болници са изложени на риск от намаляване.

Die Welt: В ЕС свършват лекарствата за интензивна терапия

Европейската комисия алармира, че скоро може да свършат медикаментите за лечение на тежко болните пациенти с коронавирус, пише Die Welt...

Към настоящия момент у нас снабдяването с медикаменти е стабилно и липса на лекарства не се наблюдава, основно поради предприетите от правителството антипандемични мерки, които гарантират до момента ниска заболеваемост и смъртност. Това рязко може да се промени в негативна посока в случай, че в празничните дни около източноправославния Великден, българското общество отстъпи от принципите на социалната изолация, дистанцирането и носенето на предпазни маски на обществени места. В тази посока са и призивите на ръководителите на всички големи болници. Министърът на културата Боил Банов алармира преди дни пред БТВ, че ако хората не си останат у дома, ще се справим, но „цената ще е няколко хиляди мъртви“.

За съжаление, ситуацията в България, Европа и изобщо в света, е непредвидима, което би поставило в риск производството на съставки за медикаменти, от там – и на дистрибуцията на лекарства, на която разчитат трети страни, включително и България.

Апелираме българското общество да спазва стриктно наложените в извънредното положение ограничителни мерки, за да покажем обединение и загриженост едни към други, включително и към хората от рисковите групи."

Помощ - КОЙ сее тревога и паника?!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com