Отново ще вземат кръвни проби от животни заради бруцелозата

5301
Отново ще вземат кръвни проби от животни заради бруцелозата
Снимка: БГНЕС

Започва повторното вземане на кръвни проби на животни от всички стада в Рила и близките села, където повече от месец върлува бруцелоза, съобщиха от областната агенция по контрол на храните в Кюстендил за БНР. Това ще стане още първия ден след празниците.

Ветеринарни специалисти поясняват, че само при две отрицателни проби, взети за период след 45-60 дни, животното се счита за здраво.

Незаконно внесени гръцки кози са причината за епидемията от бруцелоза

Незаконно внесени кози от съседна Гърция е най-вероятната причина за масовото заразяване на хора и животни с бруцелоза в община Рила. Т...

Досега за овладяването на заболяването са взети над 2600 проби на кози, овце, биволи, крави, прасета, домашни кучета и др. Умъртвени са 212 кози, 11 овце, 4 крави и три домашни кучета, казаха от областната администрация в Кюстендил.

Същевременно се коментира, че заради заболяването цената на козите в Рила и района е паднала на 30-50 лева. Продажбата на животни е забранена, но някои опитват да купят кози, защото през октомври предстои инвентаризация на стопанствата, получаващи евросубсидия.

"Така някои фермери попълват необходимия за субсидирането брой животни в стопанството си", коментира бившият директор на областната агенция по контрол на храните и бивш кмет на Дупница д-р Първан Дангов.

"След празниците ще бъде организирана среща в Рила за разясняване на ситуацията, вземаните мерки и последствията, както и за набелязаните бъдещи мерки", каза заместник-кметът на общината Лазар Чавков.

Още един ветеринарен лекар се е разболял от бруцелоза

Втори ветеринарен лекар от екипите, които изследват животни от стопанствата в Рила, се е разболял от бруцелоза, информира БНР. В начал...

Болните от бруцелоза са 33, сред тях и двама ветеринарни лекари. След лечението му в столична клиника през юли, единият от тях отново се почувствал зле, със симптоми и рецидиви на бруцелоза и повторно е изпратен на лечение, съобщиха негови колеги от екипите на терена на огнището в Рила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване