Пациентски организации искат вето върху мораториума за нови лекарства

1478
Пациентски организации искат вето върху мораториума за нови лекарства
Снимка: БГНЕС

Пациентски организации ще сезират президента Румен Радев и ще поискат той да наложи вето върху бюджета на Здравната каса за 2018 г. заради забраната за нови лекарства.

Текстове в него забраняват на НЗОК да заплаща плаща нови лекарства, няма да сключва договори с нови болници и договори за нови клинични пътеки и отделения през 2018 г. Мораториумът за лекарствата засяга 15 нови медикамента, които се очакваше да бъдат включени през 2018 година за заплащане от Касата. Това ще засегне тежко болни пациенти.

Онкоболна: Българските пациенти са се превърнали в трафиканти и държавата го узаконява

Аделина Банакиева, която се е преборила с рак в краен стадий, призова президентът да наложи вето на мораториума за нови лекарства. С и...

Омбудсманът Мая Манолова също обяви, че ще сезира Конституционния съд заради мораториума.

„През следващата седмица ще сезираме президента с молба да наложи частично вето върху тези текстове в закона. Молим президента за вето и молим депутатите да преразгледат този отвратителен и циничен текст, който ще забрани на българските граждани да имат достъп до нови терапии”, заяви председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев пред Нова телевизия.

Според бившия здравен министър д-р Стефан Константинов този мораториум е „абсолютно измислено раздута тема”.

Той разказа за ново лекарство, което се появило през 2000 г., което лекарите започнали да изписват, защото било противовъзпалително и лекувало ревматизъм. След 4 г. обаче се оказало, че то води до тежки увреждания и много хора са починали от инфаркти и инсулти. Лекарството било спряно.

Бюджетът на НЗОК мина заедно с мораториума върху нови лекарства

Предложението на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да се наложи забрана за плащане на нови лекарства, терапии и ...

„Нека да не плачем, че лекарство, което през тази или миналата година е получило разрешение за употреба, не може веднага да се реимбурсира от нашия обществен фонд. За сигурността на пациентите, това е допустимо”, заяви д-р Константинов.

Той коментира и акцията на МВР за разбиване на схема за паралелен износ на лекарства: „Става дума за отвратително криминално деяние, което два пъти ни удари – един път като хора, които си плащаме здравните вноски, защото с нашите пари някой прави печалба и втори път удря болните, които действително са имали нужда от тези лекарства”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване