X
 
 

Пак се почва - нови промени за парите за хората с увреждания, но не сега

2306 1
photo of Пак се почва - нови промени за парите за хората с увреждания, но не сега
Снимка: Пресслужба омбудсман
Социалният министър Бисер Петков обяви готовност да се обсъжда промяна на текстове от закона за хората с увреждания, които лишават хиляди хора от полагаемите им се помощи. Корекциите обаче могат да станат реалност едва през следващата година, освен това финансирането им може да създаде допълнително противопоставяне. Необходимата сума за корекции (21-22 млн. лева) веднага е нищожна на фона на 3,2 млрд. лв. бюджетен излишък до средата на годината, но въпреки това хиляди българи ще трябва да преглътнат далеч по-ниски помощи от очакваното в следващите най-малко 6 месеца. Това се разбра от обясненията на Петков при учредителното събрание на Съвета за наблюдение и за хората с увреждания към институцията на омбудсмана, пише в. "Сега".

Реално хиляди българи с над 90% увреждане са лишени от максималната финансова подкрепа от 198 лв. месечно, на която имат право от тази година. Според законодателя максималната помощ се полага само на хора със социална пенсия за инвалидност, а на всички останали със същите увреждания се изплащат 87 лв. месечно - щом вземат друг вид пенсия. В някои случаи хората попадат в по-ниската категория заради няколко лева. Така максималната сума, с която толкова се хвалеха управляващите, всъщност е отпусната на едва 12 932 души, а 123 550 души с над 90% увреждане получават 87 лв.

Предложение - сдружения да вземат до 100 000 лв. за проекти за хора с увреждания

Ако си юридическо лице, по точно сдружение, и си регистриран по определен начин, ще можеш да кандидатстваш с проекти за финансиране от ...

На форума стана ясно, че една от темите, с които Съветът ще се захване приоритетно, е именно искането за промяна на законовите текстове, които ощетяват хора с увреждания с определени видове пенсия. По изчисление на експерти, тези текстове засягат около 33 000 души, групирани най-общо в три групи - хората, които получават лична военноинвалидна пенсия - 170 души, пенсионерите, които получават наследствена пенсия с добавка за чужда помощ - 2 126 души и хора с увреждания, които получават лична пенсия за осигурителен стаж и възраст с добавка за чужда помощ - 30 342 души.

"Усещането за несправедливост е голямо и то би следвало да бъде преодоляно с добри законодателни решения. Това можеше да бъде направено още с преходни разпоредби в Закона за социалните услуги, но тогава не срещнахме разбиране от страна на МТСП, сега на старта на новата бюджетна процедура за 2020 г. тези несъответствия и недобри законодателни решения трябва да бъдат коригирани. Очакваме от министъра на труда и социалната политика да направи съответните финансови разчети, така че от 1 януари 2020 г. хората с увреждания да получават справедлива месечна подкрепа, така че да няма дискриминация между различните групи с увреждания", категорична е Манолова.

Стана ясно, че приоритетно новият съвет ще иска промяна на законовите текстове, които обвързват новата месечна финансова подкрепа с вида на получаваната пенсия от лицата с трайни увреждания. "Отворени сме да обсъдим по-справедливо разпределение за следващата година в рамките на този ресурс", коментира Бисер Петков. Това обаче означава отново да се противопоставят едни групи хора с увреждания на други, а именно този разнобой породи настоящите проблеми. Сметките показват, че за да получат тези 32 хил. българи максималната подкрепа още сега, до края на годината ще са необходими допълнително около 21-22 млн. лева. Такава нагласа обаче на вчерашната среща не беше изразена.

Петков припомни и, че диференциацията в закона е направена по предложение на една от организациите на хората с увреждания, като целта на разделението е да се преодолее резкият спад на помощите за децата с увреждания при навършването им на пълнолетие. "Тогава считахме за справедливо предложеното диференциране на хората с увреждания в пет групи. Сега чуваме обратното", посочи социалният министър.

Социалното министерство пуска нова услуга в помощ на хората с увреждания

Ще чуем исканията на хората с увреждания, готови сме да ги приемем и ако има пробойни в закона, те ще бъдат обект на промяна. Това заяв...

На фона на тези проблеми беше оповестена държавна справка с положителни резултати от закона за хората с увреждания. Ако в края на миналата година около 500 хил. лица с увреждания са получавали месечни интеграционни добавки, то сега право на финансово подпомагане имат над 641 000 души (увеличението обаче основно е в най-леката категория - от 50 до 70.99%, където сумата е 24.36 лв. месечно). Над 305 000 лица с увреждания получават по-благоприятен размер на месечната финансова подкрепа в сравнение с получаваните до тази година добавки. Най-голямо е увеличението за хората, които получават максималната помощ - за тях помощта е увеличена с около 123 лв. в сравнение с 2018 г.

Освен проблема с месечната финансова подкрепа, Мая Манолова открои още няколко акцента в работата на новия съвет: Информираността за ползването на личната помощ; асистентските услуги за хората с увреждания, които не попадат в обхвата на личната помощ, особено възрастните хора; медицинската експертиза и по-конкретно преразглеждане на предоставения срок, през който ощетените граждани могат да се явят на ТЕЛК по новите облекчени правила, приети през юни т.г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Тия експерти умишлено ли пропускат хората с общо заболяване с чужда помощ над 90 процента ?! Трябва всички над 90 процента с чужда помощ независимо от вида на пенсията да получават максималната помощ от 198 лева ! Така е справедливо !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
2-те зодии, които ще запазят ЛЮБОВТА си завинаги

Телец Човекът, който сте срещнали ще бъде до вас до края на живота ви. И в това няма никакво съмнение. Имате истински щастлива връзка, макар и понякога...

Последно в Актуално