X
 
 

Новата помощ за хората с увреждания - съвсем не според обещанията

4030 0
Новата помощ за хората с увреждания - съвсем не според обещанията
Снимка: БГНЕС
Само 12 932 от 162 800 души с над 90% увреждане са получили право на максималната помощ по новия Закон за хората с увреждания - 198.36 лв. За сметка на това 123 550 са поставени в далеч по-леката категория и получават 87 лв. помощ. Това пише в свой материал в. "Сега", определяйки ситуацията като заблуда за хората с тежки увреждания.

Според заключението на медията, разковничето е видът на пенсията, който получават въпросните хора.

Съгласно новия Закон за хората с увреждания хората с 50 и повече процента увреждане получават от тази година финансова подкрепа, в която се обединиха досегашните целеви добавки. Размерът на подкрепата е между 24,36 и 198,36 лв., но не зависи само от степента на увреждането и нуждата от чужда помощ, а и от вида на получаваната пенсия. Така лице с над 90% увреждане, право на чужда помощ и социална пенсия за инвалидност получава 198,36 лв. Ако обаче същото лице получава наследствена или обикновена пенсия - за осигурителен стаж и възраст, взима само 87 лв. А ако има една година стаж и получава пенсия за инвалидност поради общо заболяване, му се полагат 104,40 лв. Някои от тези пенсии са с няколко лева разлика, но водят до над 110 лв. спад в получаваната помощ.

При приемането на закона социалният министър Бисер Петков обещаваше значително по-висока подкрепа именно за най-уязвимите хора. "Идеята е сумата за хората в най-тежко положение – с над 90% инвалидност, които не са работили и нямат възможност да работят поради физическото си състояние, да се доближи максимално до помощта, която получават децата до навършване на пълнолетие", обясни тогава министърът. 

Когато на Неволята се налага да стане от инвалидната количка

Днес преди обяд, на една от пешеходните пътеки на главната улица в град Кюстендил, възрастен мъж в инвалидна количка сам мажеше нескосе...

Според статистиката на НОИ към края на март тази година 76 154 души с над 90% увреждане получават добавка за чужда помощ - това са хората, за които се смята, че са в най-тежко положение и не могат да се справят сами с ежедневните си нужди. От тях обаче само 12 932 са попаднали в групата за най-високо подпомагане от 198.36 лв. месечно, защото останалите получават не социална пенсия за инвалидност, а друг вид - наследствена, за военна инвалидност и пр., показват данни на Агенцията за социално подпомагане към края на май.

Разграничението на хора с едни и същи увреждания и нужди, но различни по вид пенсии се разминава с други текстове в същия закон. Чл. 69 например гласи, че "финансовата подкрепа за хората с увреждания се състои от два компонента - месечна финансова подкрепа съобразно степента на увреждането и целеви помощи съобразно вида на увреждането". В същото време от статистиката за отпуснатите помощи на АСП става ясно, че за мнозинството хора именно видът на пенсията се е оказал решаващ фактор.

Освен близо 13-те хиляди лица с максимална помощ, други 26 318 лица със същите характеристики, но с пенсия за инвалидност поради общо заболяване (т.е. имат поне 1 г. осигурителен стаж) получават 104,40 лв. За сметка на това 123 550 лица с над 90% увреждания са поставени в далеч по-леката категория и получават 87 лв. помощ. В тази група са попаднали и военноинвалидите - хората, които получават пенсия, тъй като са пострадали по време на наборна военна служба, служба в запаса или в резерва, както и при оказване съдействие на въоръжените сили. По данни на техните съюзи 181 души с пенсия за военна инвалидност, над 90% увреждане и право на чужда помощ са разпределени в по-ниска категория и получават 87 лв. вместо 198 лв.

Дотук социалното министерство не вижда нужда от поправка на закона. От там казват, че се обръща внимание на това кой има най-голяма нужда, но всъщност социалната пенсия за инвалидност е с 5 лева по-ниска от минималната наследствена пенсия (159,29<164,57 лева) и точно това означава, че 90% увреждания могат да не ти стигнат, за да получиш необходимото по линията на инвалидност.

Кой - колко

"Системата ни убива": Социални работници ощетяват хора с увреждания

Социални работници в немалко дирекции за социално подпомагане си позволяват да тълкуват този закон по начин, ощетяващ хората с увреждан...

- хора със степен на увреждане от 50 до 70.99% - 7% от линията на бедност, или 24,36 лв. за 2019 г.;

- хора със степен на увреждане от 71 до 90% - 15% от линията на бедност, или 52,20 лв. за 2019 г.;

- хора със степен на увреждане над 90% - 25% от линията на бедност, или 87 лв. за 2019 г.;

- хора с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест - 30% от линията на бедност, или 104,40 лв. за 2019 г.;

- хора с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност - 57% от линията на бедност, което прави 198,36 лв. за 2019 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители