Петър Москов е подал сигнал до прокуратурата заради НЗОК

1395
Петър Москов е подал сигнал до прокуратурата заради НЗОК
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Първото нещо, което направи като заявка Корнелия Нинова, беше да се премахне пръстовия идентификатор. Това заяви бившият здравен министър и говорител на коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ Петър Москов, който представи гледната си точка относно случващото се в НЗОК. Той потвърди, че е подал сигнал до прокуратурата заради неправомерни плащания.

За месец ноември миналата година всички болници са поискали 140 млн. лева от НЗОК, но от тях 11 млн. лева не съвпадат с данните от пръстовия идентификатор, твърди Москов, който посочи, че през октомври разликата била около 8-9 млн. лева.

Болниците ще дават отчет на пациентите за болничен престой когато техниката позволи

"При осигурена техническа възможност" - само при това положение пациентите ще получават фиш направените за тях разходи, докато са в бол...

20 млн. лева е година и половина плащане за асистирана репродукция. Това са 40 000 случая на инсулт като покритие за лечение. Това е заплащането за година на всеки един консуматив в ортопeдията. Това са парите за два месеца, които НЗОК е дала на болниците, без да има потвърждение, че действително е имало пациенти за лечение във въпросните болници. Надявам се това да е задача на прокуратурата, заяви бившият здравен министър. Той е подал сигнал до прокуратурата вчера (16 март).

Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Москов изрично подчерта, че „политическите сили, спечелили президентските избори“, носят отговорността, визирайки БСП. Може би нямаше да дадем тази пресконференция, ако не беше толкова нагло поведението на БСП и ДПС, добави реформаторът. Чух, че в момента оправданията са „ама то така си е, няма проблем“. Не, НЗОК си е нарушила нормативните принципи – докато съдът фактически не отмени пръстовия идентификатор, счита Москов, който определи случващото се като защитено от „политическия чадър на БСП и ДПС“.

От НЗОК се оплакват, че Москов ги използва в предизборната кампания

Първо, периодът, за който Петър Москов говори - декември-ноември 2016 г., е времето, в което той беше министър. Второ, целият надзорен ...

Позицията на НЗОК

"Внушението, че НЗОК е заплатила неизвършена дейност е изключително тежка клевета от страна на бившия министър, който до преди два месеца се месеше ежедневно в работата на НЗОК пряко, чрез заместник - министрите и съветниците си, които бяха в Надзорния съвет и оперативното ръководство на касата. Чрез тях, без ясно законово основание, без техническа и логистична подготовка, той наложи на НЗОК, болниците и пациентите въпросния пръстов идентификатор. Последният пък създаде огромни проблеми на всички в процеса на вземане на пръстовите данни, обработката и идентификацията, струващи време, нерви и пари на болници, пациенти и персонала на касата", припомниха от Касата в изявлението си до медиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com