X
 
 

"Пирогов": Някой цели болницата да не работи и да се саботират реформите

762 0
photo of "Пирогов": Някой цели болницата да не работи и да се саботират реформите
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Не е ясно кой и защо цели "Пирогов" да не работи, както не е ясно и кой цели да саботира реформата в болницата.

Това каза на брифинг зам.-директорът по лечебната дейност на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Николай Габровски.

„Взе се решение да се излезе с една декларация, която да покаже становището ни. Решението за такава декларация беше взето в 14.15 часа. Уведомени са повече от началниците на клиниките“, заяви проф. Габровски.

Той прочете декларация от името на болничното заведение, в която се посочва, че категорично не са съгласни и протестират срещу начина на взимане на решение от бивши синдикални лидери.

Лекари от "Пирогов" посочиха как ръководството иска да се отърве от тях

Чашата преля, когато бяхме накарани да преминем от постоянни на срочни трудови договори, с изпитателен срок от 6 месеца. Става въпрос з...

„Декларативният и ултимативен тон, с който се подхвърлят неверни данни, е абсолютна инсинуация“, обясни той.

По думите му се цели уронването на лечебното заведение. „Не е ясно кой и защо цели „Пирогов“ да не работи“, добави той. Според него не е ясно и кой цели да саботира реформата в лечебното заведение.

„Болницата отчита намаляване на дълговете. Преди Коледа ще бъдат изплатени както заплатите, така и допълнителното материално стимулиране“, каза още проф. Николай Габровски.

По отношение на заплатите, всички основни възнаграждения през цялата година по трудов договор са получавани навреме и в пълен обем, заяви той, цитиран от Фокус.

Лекари и медицински сестри от "Пирогов" продължават със стачките

Протестите на лекари и медицински сестри от "Пирогов" срещу управителя на болницата проф. Асен Балтов ще продължат и утре, 6 декември, ...

„Допълнително материално стимулиране също е давано в продължение на цялата година и се дава винаги, когато финансовото състояние на болницата позволява. Останалите неща за декларации, реформи и тъй насетне, не се коментират, защото на практика решение за такова разделение и заповед за промяна в структурата няма. Поради липса на такава заповед никой не трябва да подписва нищо“, коментира проф. Габровски и подчерта, че всичко това са инсинуации.

„Всеки ден се подписват десетки молби за напускане и десетки за постъпване. Болница „Пирогов“ е с персонал от 2100 души. Представете си, ако има 20 молби, какъв процент е това. Парите, които се получават над основните заплати, са нещо, което сме направили в повече“, посочи той.

Във връзка с това, че за предишния месец не са изплатени допълнителните материални стимулирания, проф. Габровски уточни, че това забавяне е наложително, но парите не са загубени. „Те са отчетени и всички ще си ги получат. Те са много добре осведомени за това. Смятам, че това е големият проблем – че въпреки че част от хората, които виждаме на улицата, са уведомени за всички тези неща, с тях е разговаряно, знаят какъв е ходът на реформите, били са част от структурирането и хода на предстоящите реформи, те сякаш нищо не знаят и водят тази лична битка“, каза още проф. Николай Габровски.

Лъжа е, че има недостиг на консумативи в болницата – тя е абсолютно запасена, добави той.

Църквата събира пари за "Пирогов"

Църквата събира пари за „Пирогов”. Всяка година през детската операционна на „Пирогов” минават около 3500 малки...

„По-големият лимит за „Пирогов“ е една от много добрите новини, които не мога да разбера защо някой с такова желание и страст се опитва да съсипе. За първи път от много време насам „Пирогов“ получава шанс с този малко по-висок лимит от НЗОК. Това дава възможност, ако успеем да изработим тези пари, тъй като те не ни се дават направо, да има повече пари за възнаграждение и именно затова допълнително материално стимулиране, за което става въпрос. Но забележете, точно в момента, в който имаме тази възможност, някой започва да създава впечатлението, че „Пирогов“ не работи, че е в криза и че в болницата има проблеми“, коментира проф. Габровски и подчерта, че няма да има възможност за ДМС, ако не изработят тези пари.

„Кажете ми как да ги изработим, ако аз вместо да съм в операционната, в момента стоя тук и си говоря с вас. Недостиг на медицински кадри има в цяла България. Бих казал, че състоянието е критично. Недостиг на млади лекари има също. За „Пирогов“ има голяма динамика. Има специалности, които са по-оголени. Ще дам за пример патоанатомията – тя е проблем за цялата страна. Работата на болницата е напълно нормална във всички области, на високи обороти и ще бъда такава до края на годината през всички празници, както е било всяка година“, допълни зам.-директорът на болницата.

Той определи като лъжа твърденията за недостиг на консумативи. „Всяка година в края й подобен недостиг има. Това е съвсем естествен процес и част от нашата работа. Причината е, че повечето болници извън „Пирогов“ са с изключително слаба активност в края на годината и особено по празничните дни. При нас няма празник, няма делник, няма ден, няма нощ. Поради тази причина при нас започват да се стичат най-тежките случаи от цялата страна, което изисква и по-голям запас от консумативи. Такъв ви уверявам, че има, но той не се предоставя наведнъж, а постъпателно“, обясни проф. Габровски.

Според него всичко това има за цел по-добър контрол над разходването, което е част от политиката ни за липса на разхищение. Той увери, че болницата е абсолютно запасена.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.