X
 
 

По доклад: Здравето ни се подобрява, но още не е като нормалното в Европа

425 1
photo of По доклад: Здравето ни се подобрява, но още не е като нормалното в Европа
Снимка: БГНЕС
С повече положителни тенденции що се отнася до здравето на българите се похвали държавата с Годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите и изпълнението на Националната здравна стратегия за 2017 година. Докладът беше приет от правителството на редовното му заседание.

Основното в него - живеем по дълго, 74,76 години (74,65 г. за 2016 година), но все още е по-ниска от тази в ЕС – 80,9 години. Нивото на детска смъртност е 6.4‰ - най-ниското в цялата история на демографската статистика на България. По отношение на този показател се наблюдава дълготрайна тенденция за намаляване - през 2000 г. детската смъртност е 13.3‰, 2010 г. - 9.4‰, а 2015 г. - 6.6‰, но все още нивото е по-високо отколкото в ЕС (3.6‰). Въпреки изразената тенденция за намаление на смъртността и в останалите възрастови групи, България все още е с по-висок коефициент за смъртност (15.5‰) в сравнение със страните от ЕС (10,2‰).

Пациентски организации: Много от хората с диабет не са диагностицирани

Съществува огромен брой недиагностицираните пациенти и съответно те не се лекуват и не контролират заболяването си. По данни на Световн...

Лошата новина е, че раждаемостта страда. Коефициентът на обща раждаемост е 9.0‰ при 9.1‰ за 2016 година, като средното ниво за ЕС е 10.0‰. В доклада обаче има оправдание - промяната на възрастовата структура на населението и демографското остаряване е проблем, характерен и за другите страни-членки на ЕС.

През 2017 г. намалява заболеваемостта от злокачествени новообразувания спрямо предходната година, като най-голям проблем е ракът на гърдата и рак на женските полови органи.

В доклада са представени и дейностите по опазване на общественото здраве, държавния здравен контрол, изпълнението на имунизационния календар на страната, програмите, проектите и плановете в областта на общественото здраве. Разгледани са рисковите фактори, свързани с начина на живот като тютюнопушене, употреба на алкохол, нездравословно хранене и намалена двигателна активност, чието високо ниво е пряко обвързано с високото ниво на заболеваемостта и смъртността от хронични незаразни болести. Основно предизвикателство за здравето на гражданите остават хроничните незаразни болести, които са основна причина за смърт и намалена работоспособност.

Част от доклада е отчетът на изпълнението на Националната здравна стратегия 2020 през 2017 г., съпроводен от анализ за изпълнението на политиките и мерките от здравната стратегия и плана за нейното изпълнение. За определените в Националната здравна стратегия 2020 национални здравни цели е налице положителна оценка на изпълнението им, определена на база обективни данни за динамиката на наблюдаваните показатели спрямо изходните данни за 2014 г. За всички цели се наблюдава различна степен на постигане спрямо определените целеви стойности до 2020 г. - при 2 от тях към настоящия момент дори е налице постигане на целевите стойности на измервания показател до 2020 г., а при останалите три е налична ясна тенденция за прогресивна промяна, като целевата стойност до 2020 г. още не е достигната. Най-значим е напредъкът по постигане на националните здравни цели за намаляване на смъртността в младите възрастови групи, а най-незадоволителен по отношение на целта за увеличаване на средната продължителност на живота във възрастта над 65 години.

По-добра спешна помощ и по-ниска детска смъртност - приоритетите на здравната стратегия

Осигуряване на своевременност на обслужването при спешната помощ – до 30 минути на повече от 95% от пациентите, както и намаляв...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Тя държавата нека си се хвали, а през това време хората си мрат ли та мрат, ей така, досущ като животни. Те политиците нека си се хвалят...Те май друга работа си нямат. А на хората нали все им е по-добре, та какво да правят, като всичко им е толкова наред, и за това си мрат, ей така, като животни..., ама защото са добре, и то все по-добре, не защото са зле. Ми че как да не са добре, с тия инвестиц виж още ›› ии, с тия положителни евродоклади, с тия все по-високи доходи, с тия все по-високи пенсии, с тия все по-дълги магистрали, с тия наши политици... Ама такива хора, които стават все по-добре, затова си и мрат ей така, от скука и от инат може би...
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално