По доклад: Здравето ни се подобрява, но още не е като нормалното в Европа

1183
По доклад: Здравето ни се подобрява, но още не е като нормалното в Европа
Снимка: БГНЕС

С повече положителни тенденции що се отнася до здравето на българите се похвали държавата с Годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите и изпълнението на Националната здравна стратегия за 2017 година. Докладът беше приет от правителството на редовното му заседание.

Основното в него - живеем по дълго, 74,76 години (74,65 г. за 2016 година), но все още е по-ниска от тази в ЕС – 80,9 години. Нивото на детска смъртност е 6.4‰ - най-ниското в цялата история на демографската статистика на България. По отношение на този показател се наблюдава дълготрайна тенденция за намаляване - през 2000 г. детската смъртност е 13.3‰, 2010 г. - 9.4‰, а 2015 г. - 6.6‰, но все още нивото е по-високо отколкото в ЕС (3.6‰). Въпреки изразената тенденция за намаление на смъртността и в останалите възрастови групи, България все още е с по-висок коефициент за смъртност (15.5‰) в сравнение със страните от ЕС (10,2‰).

Пациентски организации: Много от хората с диабет не са диагностицирани

Съществува огромен брой недиагностицираните пациенти и съответно те не се лекуват и не контролират заболяването си. По данни на Световн...

Лошата новина е, че раждаемостта страда. Коефициентът на обща раждаемост е 9.0‰ при 9.1‰ за 2016 година, като средното ниво за ЕС е 10.0‰. В доклада обаче има оправдание - промяната на възрастовата структура на населението и демографското остаряване е проблем, характерен и за другите страни-членки на ЕС.

През 2017 г. намалява заболеваемостта от злокачествени новообразувания спрямо предходната година, като най-голям проблем е ракът на гърдата и рак на женските полови органи.

В доклада са представени и дейностите по опазване на общественото здраве, държавния здравен контрол, изпълнението на имунизационния календар на страната, програмите, проектите и плановете в областта на общественото здраве. Разгледани са рисковите фактори, свързани с начина на живот като тютюнопушене, употреба на алкохол, нездравословно хранене и намалена двигателна активност, чието високо ниво е пряко обвързано с високото ниво на заболеваемостта и смъртността от хронични незаразни болести. Основно предизвикателство за здравето на гражданите остават хроничните незаразни болести, които са основна причина за смърт и намалена работоспособност.

Част от доклада е отчетът на изпълнението на Националната здравна стратегия 2020 през 2017 г., съпроводен от анализ за изпълнението на политиките и мерките от здравната стратегия и плана за нейното изпълнение. За определените в Националната здравна стратегия 2020 национални здравни цели е налице положителна оценка на изпълнението им, определена на база обективни данни за динамиката на наблюдаваните показатели спрямо изходните данни за 2014 г. За всички цели се наблюдава различна степен на постигане спрямо определените целеви стойности до 2020 г. - при 2 от тях към настоящия момент дори е налице постигане на целевите стойности на измервания показател до 2020 г., а при останалите три е налична ясна тенденция за прогресивна промяна, като целевата стойност до 2020 г. още не е достигната. Най-значим е напредъкът по постигане на националните здравни цели за намаляване на смъртността в младите възрастови групи, а най-незадоволителен по отношение на целта за увеличаване на средната продължителност на живота във възрастта над 65 години.

По-добра спешна помощ и по-ниска детска смъртност - приоритетите на здравната стратегия

Осигуряване на своевременност на обслужването при спешната помощ – до 30 минути на повече от 95% от пациентите, както и намаляв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com