Полк. Венцислав Мутафчийски остава началник на ВМА

14711
Полк. Венцислав Мутафчийски остава началник на ВМА
Снимка: БГНЕС

Временно изпълняващият длъжността на началник на Военномедицинска академия полк. Венцислав Мутафчийски да заеме поста официално и да стане главен лекар на въоръжените сили, както и да бъде удостоен със званието "бригаден генерал", предлага Министерският съвет.

За целта президентът на България трябва да издаде указ за постоянното назначаване на Мутафчийски.

ВМА ще изчисти дълговете си до края на годината

Военномедицинската академия ще изчисти всичките си дългове до края на годината. Това обяви началникът на лечебното заведение Венцислав ...

Полк. проф. д-р Мутафчийски беше заместник-началник на ВМА и с президентски указ от 3 май 2017 г. зае временно ръководната позиция, когато тогавашният началник Николай Петров напусна, за да заеме поста на здарвен министър в третия кабинет "Борисов".

В биографията на полк. доц. Венцислав Мутафчийски, публикувана в сайта на ВМА, се посочва, че той е роден на 20 август 1964 г. Завършва медицина в МУ - София (1990 г.). Придобива специалности по "Обща хирургия" (1990 г.), "Военна хирургия" (2005 г.) и едногодишен лекционен курс по "Мениджмънт по управление на здравеопазването" (2005 г.) Специализирал е в Ландщул, Германия - критични състояния при военна травма (2008 г.); Мадрид - Новости в коремната хирургия и трансплантация на черен дроб (2008 г.); Париж - "Лапароскопска чернодробна хирургия" (2009 г.); Милано – SILS (2011 г.); Ландщул, RMC - Авиомедицинска евакуация (2012 г.); Страсбург – Лапароскопски курс по чернодробна хирургия и хирургия на жлъчните пътища (2013 г.).

Доц. Мутафчийски е началник на Клиниката по "Ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология" през 2013 г. и е началник на Катедра "Хирургия" през 2014 г. Участвал е в мисиите Македония – Бежански лагер Радуша (2000 г.), Медицински евакуации на пострадали при терористичния акт в гр. Кербала – Ирак (2003 г.), на военнослужещи от Американската военна болница "Ландщул" Германия до ВМА – София (2006 – 2007 г.). Хирург в Испанската военно-полева болница, База "Арена", Херат – Афганистан (2006 – 2007 г.)

Полк. доц. Мутафчийски е президент на Българския борд на Балканския военномедицински Комитет; президент на Балканския военномедицински комитет; президент на Българско научно дружество по военна медицина; Член на управителния съвет на Научното дружество по спешна медицина; Дипломиран член на Американското дружество на хирурзите FACS. Съавтор е в три монографии, автор на над 160 научни публикации в наши и чужди списания.

ВМА отбелязва 126 години от създаването си

На 1 декември 2017 г., петък, от 11.00 ч., Военномедицинска академия ще отбележи 126 години от създаването си, съобщиха от здравното за...

Удостоен е с Награден знак "За отлична служба", 1-ва степен – министър на отбраната (2011 г.); Грамота за проявен висок професионализъм при оказване на медицинска помощ на пострадалите от терористичен акт в Бургас – министър на здравеопазването (2012 г.); Почетен знак на Българския лекарски съюз – сребърен, за проява на висок морал и професионализъм в особено тежка ситуация с национално значение (2012 г.); Благодарствена грамота от посланика на държавата Израел за оказаната помощ и съдействие на израелските граждани, пострадали при атентата в Бургас (2013 г.)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com