Пореден сигнал за неадекватност от здравния министър, но и мнение, че е подведен

7020
Пореден сигнал за неадекватност от здравния министър, но и мнение, че е подведен
Снимка: БГНЕС

Какво точно иска държавата от личните лекари що се отнася до разпространението на коронавируса и болестта COVID-19?

Според писмото, Ананиев иска "активно проследяване" на заразени с коронавируса и личните лекари активно да набират проби. Но поне досега съветите бяха при оплаквания и съмнения за COVID-19 да има консултация по телефона с личен лекар, а не да се ходи в болница.

Мъж с астма обжалва акт за липса на маска

Русенец ще обжалва наложен му акт за неносене на маска, предаде БГНЕС. Личният лекар на Стефан Бояджиев му казал да не носи маска, тъй...

Разглеждаме обективно фактите. Със заповед на Министерството на здравеопазването (МЗ) е забранено личните лекари да вземат проби, настоя д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Няма как да правим нещо, което е срещу заповедта.

Има в писмото разни думички и места - за нас това писмо не е написано от здравния министър Кирил Ананиев, дори не е от човек от МЗ, смята Киров. Убедени сме, че е подписал нещо на доверие, без да го погледне, добави лекарят по адрес на писмото. И подчерта - ако някой очаква да поискаме оставката на здравния министър, не е познал.

Да знаеш или да не знаеш с какво се срещаш - това е изборът според д-р Киров. И призова хронично болните пациенти т.е. тези, които нямат симптоми на коронавирус, да не бягат от лекарите. "Нека всяка сутрин Щабът, докато четат мантрите, да обясняват защо не сме на първа линия, защо трябва да консултираме по телефона", ядосано заяви лекарят. Според него, няма нищо по-добро от прекия контакт на лекар с пациент. Казано е, че пациент се насочва към болница с тежка дихателна недостатъчност - нека колегите от болниците да се обърнат към Щаба и към тези, които вземат решения, каза още Киров. Той посъветва който няма дихателна недостатъчност, да се лекува у дома. Като има поява на задух, обадете се да ви насочим към болницата, призова лекарят. По думите му, много хора се забавят и не умират от, а със коронавирус.

Нашите отношения със здравното министерство винаги са почивали на коректност и почтеност. Но в писмото на министъра (до НЗОК и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров) има несъответсвия с негова предишна заповед от 28 февруари тази година и закона за извънредното положение в страната. Това заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) и личен лекар д-р Николай Брънзалов.

Нашите задължения според това писмо трябва да включват активно пробонабиране, което си противоречи със заповедта за консултации по телефона. Да, личните лекари могат да го правят, но при определени условия. Вие, ако знаете, че съм бил контактен със заразен пациент , как ще си доведете детето при мен за ваксина, например, попита Брънзалов пред БНТ.

5 дела срещу заповеди на министър Ананиев образува ВАС

Върховният административен съд образува 5 дела по жалби на физически лица срещу заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев...

Аз не искам да говоря в тази посока - кои хора работят на "първа линия". Факт е, че всеки болен влиза с презумпцията, че е болен от COVID-19. Е не може ние да нямаме досег с потенциално заразени. Знаем, че много хора нямат симптоми. Нашите защитни средства са осигурени от нас самите и организациите, които членуваме. Защитени са до голяма степен колегите, но не в степен да контактуваме директно с вирусоносители. Говорите с оптимист за изхода на епидемията. Но не е правилно да се тълкуват различно нещата. Трябва да са еднакви за всички. Правете това и това. Идва една заповед, после друга, която не кореспондира с предходната, оплака се Брънзалов.

Ние върнахме отговор към министъра със 7 въпроса. Предполагам, че министърът е бил подведен. Тук не става въпрос за пикантни действия като искане на оставки. Не е сега моментът. "Ние знаем, откъде може да идва такава информация до министъра. А, не мога да го кажа, защото нямам доказателства", уточни зам.-председателят на БЛС.

Днес ще излезе нова заповед на министъра за детските консултации и ваксинации – снощи до късно го обсъждахме. Практиките са много различни и ще въведем повече гъвкавост, за да може всеки лекар сам да управлява графика си спрямо профила на пациентите му. Всеки лекар ще може сам да предлага часове за вторник и четвъртък за пациентите си, освен това може да се разширят и дните да не са само вторник и четвъртък. Имунизациите вече вървят. Приоритетни са тези за деца в кърмаческа възраст и тези за деца на 12 години за морбили, обясни Брънзалов. Думите му бяха потвърдени от д-р Киров.

Аз не мога да вляза в обувките на министъра, но би било добре поне да ни отговори на въпросите, отговори лекарят на въпрос дали личните лекари очакват извинение от Кирил Ананиев.

Позицията на Ананиев

Предпоследно

Някъде в нестихващия поток от противоречива медицинска, статистическа и правна информация, своето място заемат и заповедите на министър...

По време на брифинга на Националния оперативен щаб здравният министър Кирил Ананиев обясни, че вече имало съгласие с личните лекари - да може да има имунизации не само вторник и четвъртък. Освен това, да имало различни потоци пациенти в различно време, като има приоритети. Ананиев обаче така и не коментира същината на въпроса - как подписва писмо в явно противоречие със своя заповед.

Още: "Първи данни за над 1 000 000 оздравели от коронавируса, Русия става все по-голям акцент"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване