Поредното обещание на здравния министър се отлага

3794
Поредното обещание на здравния министър се отлага
Снимка: БГНЕС

Поредното обещание на здравния министър Петър Москов за безплатни лекарства за хипертония се отлага. Вместо от 1 август тази година евтините медикаменти за есенциална хипертония ще са 100% покрити от здравната каса от 1 април догодина, реши надзорният съвет на касата. За целта е нужна и промяна в наредбата на МЗ.

Москов обяви преди няколко месеца, че ще има осигурени безплатни базови лекарства за хипертония още тази година. В момента препаратите за високо кръвно се покриват между 25% и 75% от касата.

В МЗ мислят за по-строги мерки срещу пушенето на закрито

Работна група в Министерството на здравеопазването от няколко месеца мисли как да завиши санкциите за пушене на закрито, стана ясно от ...

В списъка с реимбурсираните от НЗОК препарати за хипертония има 398 медикамента, но идеята беше напълно безплатни да станат само най-евтините в различните лекарствени групи, които са общо 41. Това значи, че промяната щеше да касае 41 лекарства.

От касата обясниха отлагането с технически проблеми при промените в позитивния лекарствен списък, по който плаща НЗОК. Освен това е ясно, че касата отново е в сериозен преразход - и в перото за лекарства, включително и онкологичните, и в перото за болници. Очакваше се 100% плащане на лекарствата за хипертония да увеличи разходите на НЗОК с 6-7 млн. лв., пише в. "Сега".

Промяната така или иначе нямаше да помогне особено на пациентите. Най-евтините препарати за хипертония струват 2-3 лв. и масово пациентите си ги купуват сами, тъй като за да получат рецепта от личния си лекар, трябва да платят потребителска такса от 2.90 лв. Дори касата да поеме 100% от цената, най-евтините лекарства пак ще са на по-ниска цена от стойността на таксата. Затова и според данните на здравната каса към момента едва 300 000 пациенти получават лекарства за хипертония по линия на НЗОК, докато данните на кардиолозите са за 2 млн. хипертоници у нас.

С цел икономии се затяга режимът за отпускане на терапии за хепатит С - занапред вече протоколи за лечение ще се издават само в 4 болници у нас - "Св. Георги" в Пловдив, "Г. Странски" в Плевен, "Св. Марина" във Варна и Александровска в София. Касата обаче ще плаща ново скъпо лекарство за миелофиброза.

За близо 13 млн. лв. нарушения в здравната система отиват на прокурор

Различни нарушения за 12.879 млн. лв. са предадени на прокуратурата. Това заяви главният секретар на Министерство на здравеопазването...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com