Последните думи на Лили: Разкажете на повече хора за това, което ми се случи след една ваксина

24987
Последните думи на Лили: Разкажете на повече хора за това, което ми се случи след една ваксина
Снимка: Thinkstock/Guliver

14-годишната Лили Христова почина на 7 юли след автоимунно заболяване, което според близките ѝ е предизвикано от ваксина срещу рак на шийката на матката. Момичето е ваксинирано, заради наследствена обремененост. Еднa ceдмицa cлeд пocтaвянeтo нa вaкcинaтa пo глaвaтa нa Лили ce пoявявaт мнoжecтвo paни, a по-късно се установява, че тя е развила aвтoимyннoто зaбoлявaнe – Гpaнyлoмaтoзa нa Вeгeнep.

В студиото на bTV доц.Атанас Мангъров, началник на детска клиника в Инфекциозна болница в София коментира, че в случая с Лили става дума за автоимунно заболяване. Това е рядко заболяване, в нашата страна има 20-30 души с това заболяване и всички те са се разболели преди да са чули за каквато и да било ваксина.

Още чакаме обещаните от Турция ваксини за деца

Обещаните преди половин месец от здравния министър 100 000 ваксини за деца, които трябваше да бъдат внесени от Турция, все още не са в ...

Той уточни, че всяка година има 1400 нови случаи на рак на шийката на матката, и че 400 жени всяка година умират от него. И след 20 години – 400 ще загинат, защото не слушаме  тези които знаят повече , а четат по интернет.

Пенка Георгиева  от пациентската организация "Заедно с теб" разказа, че преди да почине Лили е казала: "Разкажете на повече хора за това, което ми се случи след една ваксина."

Тя попита: "Много ли са децата на България и лесно ли са прежалими те?"

Аз като пациентска организация съм подкрепила тези брошури и съм си сложила подписа за тази програма ( за ваксина срещу рак на шийката на матката), но тази програма има проблем и тя трябва да спре, докато се изясни този случай, каза още Георгиева.

Защо трябва да имаме право на избор за ваксините

Преди шест години станах майка. Не мога да кажа, че бях млада и неопитна. Вече имах две дипломи за висше образование, знаех няколко ези...

Според нея жените умират от заболяването, защото липсва профилактика и жените отиват много късно на преглед.

По думите ѝ в разговор със зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков той е заявил, че средствата по програмата за ваксиниране трябва да бъдат дадени за прегледи, за профилактика.

Георгиева уточни, че по Националната програма за рака на шийката на матката са усвоени 18% от средствата при заложени 85%.

От своя страна доц. Мангъров заяви, че ваксинирането също е профилактика.

В девет европейски държави ваксините са задължителни

Българските родители поискаха свобода на избора когато трябва да поставят ваксини на децата си. Така те се присъединиха към участниците...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com