Постковид синдром: Симптоми и колко е опасен всъщност?

2774
Постковид синдром: Симптоми и колко е опасен всъщност?
Снимка: iStock/Guliver

Ковид пандемията отмина, но вирусът остана. Постковид състоянията напомнят за него 2 години по-късно. За сериозността на проблема говори хематологът д-р Чавдар Ботев в Bulgaria on air.

"В САЩ от Ковид починаха около 1 млн. души, докато в момента има около 30 млн. с постковид и 2-4 млн. не могат да отидат на работа. В ЕС това са 50 млн. души. Представете си, в България има група от 5 хил. жени, които не могат да отидат на работа и това не се знае в държавата. Това са хора, които са изправен пред социален крах. С нормалните методи на изследване не може да хванете, че се касае за постковид и това води до насочване към психиатър", поясни хематологът.

Той определя проблема, като най-масовият в момента и паралелна пандемия. Пациентите го осъзнават и се насочват към психиатри. Вирусът може да остане в организма с месеци и дори години. Докторът информира, че се забелязва повишение на автоимунните заболявания.

Още: Как да различим грип от Ковид и да реагираме? Съветите на проф. Кантарджиев (ВИДЕО)

Симптомите

Д-р Ботев казва, че симптомите се проявяват и са отличителни. Те могат да се появят непосредствено след ковид и да траят много време. Постковид засяга работоспособните хора, защото "имат най-много рецептори (бел. ред. - за какви рецептори говори лекарят, научете: Откриха нов начин, по който коронавирусът ни заразява) и страдат най-много от вируса", казва докторът.

Той препоръчва, че всеки трябва да си направи такъв тест с тези 200 симптома. Те са публикувани. Най-лесно разпознаваемият е, че не се чувствате, както преди да боледувате от Ковид - чувството за постоянна умора след минимално физическо натоварване.

Основен симптом е лесна уморяемост. Често се проявява при младите. Друг чест симптом е получаването на сърдечни пристъпи, пристъпно сърцебиене, като се изправите. Проблемът се лекува от кардиолог, но първо трябва да се определи. По думите на д-р Ботев микробиологията в клиниките не е на нужното ниво за изследване.

Още: Невидимият убиец на икономиката - постковид синдромът

Понякога постковидът, при някои хора, в комбинация с определен паразит води до свръхбърза деменция. По думите на хематолога, младите хора свръхбързо оглупяват видимо, което е много страшно.

Всички боледуват от ковид поне веднъж годишно, може да е безсимптомно.

Д-р Ботев препоръчва изследване на антителата и поясни, че понякога тежкият постковид започва две години след прекарване на заболяването. Имунитетът при преболедувалите е 6 пъти по-силен, отколкото при ваксиниране, по негови сметки. За постковидните състояния ваксините не помагат. Освен това след боледуване трябва да сме на някаква терапия “поне антиагрегатна“, което означава да приемаме аспирин протект например, за да могат кръвоносните съдове да зараснат по-лесно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com