Невидимият убиец на икономиката - постковид синдромът

5676
Невидимият убиец на икономиката - постковид синдромът
Снимка: Pixabay.com

Една от негативните последици на пандемията е постоянният недостиг на работна сила. Работодателите са все по-затруднени да намерят служители в условията на т.нар. "велика оставка". Ново изследване обръща внимание на друг, по-тревожен фактор, който помага да се обясни намаляването на работна сила в страната - постковидния синдром.

Милиони американци се борят с хронични симптоми след заразяване с COVID-19 и много от тях не могат да работят. Изследователят Кейти Бах от Brookings Institution, която не живее в САЩ, сподели, че е поразена от броя на служителите, които са отпаднали от пазара на труда заради пост ковид, предаде CBSnews. 

По нейни сметки в САЩ има недостиг от 2,2 млн. души по-малко, отколкото преди пандемията. По-рано за явлението бе хвърлена вина върху допълнителните помощи за безработица, но те свършиха през и работната сила все още не е възстановена. Анализът показва, че еквивалента на 1,6 млн. души отсъстват непрекъснато заради болестта, която може да направи хората нетрудоспособни с месеци и с постоянни симптоми, включващи умора, "мозъчна мъгла", главоболие, загуба на памет и учестено сърцебиене.

От 10% до 30% от хората с COVID-19 продължават да се борят със симптомите в продължение на месеци след заразяването. 

Според друг учен д-р Филип Чан от медицинския университет Браун постковид може да лиши милиони от работата им или да ги накара да съкратят работния си ден.

"Това е спектър от незначителни симптоми до тежки, които са уморителни и пречат да се работи", уточнява той. 

Олимпиада 2022: Сълзите на една белгийска спортистка, съсипана от здравния протокол

Изолирана след като дава положителен тест за Covid-19 при пристигането си в Пекин, белгийската атлетка Ким Мейлеманс описа ада, през ко...

Мнозина се оплакват от умора и когнитивни нарушения. Постковид синдрома не се обсъжда достатъчно публично,  а хората трябва да бъдат информирани. Някои продължават да боледуват година, след като са изкарали инфекцията. Учените правят усилия в допълнителното изучаване на постковид синдрома, но все още има много неясноти, което засилва безпокойството на пациентите, категоричен е експертът.

"Един от важните въпроси и колко дълго ще продължат пост ковид синдромите. Пандемията продължава само две години, но понякога ни се струва, че е завинаги", допълва д-р Чан.

Колко разпространен е постковид синдромът?

Според експертите, имайки предвид високият ръст на инфекциите с варианта Омикрон, броят на хората, страдащи от постковид вероятно ще нараства. 

Един от проблемите е, че няма клинично определение за постковид синдрома, а пациентите не могат да се сдобият с медицински документ, ако не бъде определена диагноза със съответните кодове. 

Ето какво определение даде СЗО за постковид състояние

За първи път Световната здравна организация (СЗО) въведе определение за „пост-ковид състояние на пациента“, наричано още &b...

Снимка: iStock

По данни на учени от Калифорнийския университет един от всеки трима пациенти, заразен с коронавирус има продължителни симптоми, дори ако е боледувал леко.

Според Кейти Бах са необходими допълнителни изследвания за постковид синдрома и тя се пита защо болестта не заема по-видно място в дискусиите, свързани с икономическите въпроси и здравеопазването.

"Не вярвам, че ще предприемем стъпки, за да се справим с тази криза, докато не разберем цялото икономическо натоварване. Разбирането на икономическото бреме на постковид синдрома е това, което ще накара хората да му обърнат по-сериозно внимание", смята Бах.

Ето какво определение даде СЗО за постковид състояние

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com