Повдигнаха обвинение срещу Адам Персенски за ваксините, дарени на Турция

2174
Повдигнаха обвинение срещу Адам Персенски за ваксините, дарени на Турция
Снимка: БГНЕС

Обвинението ми е за длъжностно престъпление относно дарението от Турция към България и на България към Турция. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски.

Персенски се яви в Столичната следствена служба, където на разпит по-късно днес е извикан и Петър Москов. Преди няколко дни стана ясно, че Софийската градска прокуратура готви обвинение на Москов за скандала с ваксините от началото на годината.

Може да съдят Москов за ваксините?

Софийската градска прокуратура подготвя обвинение на здравния министър Петър Москов за скандала с ваксините от началото на годината. За...

„По-късно, когато се запознаем със становището на прокуратурата, ще можем да говорим”, каза още Персенски. Мярката му за неотклонение е подписка.

Адвокатът му Алмира Исмаил уточни, че обвинението към него е за длъжностно престъпление, което представлява особено тежък случай заради размера на стойността. „Разчита се, че с тази стойност е ощетена държавата", коментира Исмаил. Над 100 тома е производството, а тя и клиентът й са се запознали с две три тома от тях и затова не разполагат с повече информация.

Персенски заяви, че стойността на ваксините, които българската страна е дарила на турската е за 300-400 хил. лева. Става дума за ваксините срещу туберкулоза, които ние сме дарили на Турция.

"Никой не казва, че ваксините Пентаксим, които ние сме получили от Република Турция са за 3-4 млн., но това няма никакво значение, защото ние сме ги получили”, каза той. "Вие смятате ли, че ако получиш нещо за 4 млн., а дариш нещо за 400 хил. е престъпление. Не, и аз така смятам. Те ни обвиняват само за това, което сме дали - нещо за 400 хил. лв., никой не смята че сме взели нещо за 4 млн. лв.”, продължи зам.-министърът.

Хората не проявяват интерес към противогрипните ваксини

Не се забелязва особен интерес към противогрипното имунизиране, това каза пред Радио „Фокус” - Шумен д-р Руснака Пенкова, о...

Припомняме, че в началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция. През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания. Като добавка към дарението е пристигнала и ваксина "Еувакс B" срещу Хепатит B, която е непозволена за ползване у нас и Министерството на здравеопазването обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск.

В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас. Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година. Така се стига и до дарението. Предмет на започналото в началото на годината разследване не беше дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини, каза по онова време главният прокурор Сотир Цацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com