Предлагат значително увеличаване на санкциите на болниците с нарушения

4039
Предлагат значително увеличаване на санкциите на болниците с нарушения
Снимка: Thinkstock

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов, е предоставил на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, предложение за изменения и допълнения към проекта за Закон за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения (ЗИД на ЗЛЗ).

Предложенията са във връзка с осъществяване на по-ефективен контрол и свързаната с това необходимост от разширяване на правомощията на длъжностните лица, извършващи контрол по изпълнение на договорите с лечебните заведения, както и с цел оптимизиране на разходваните средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от пресцентъра на Касата.

В "Софиямед" нарушавали нормите на разпределение и отчитане на работното време

Две акушерки в Клиниката по акушерство и гинекология на болница „Софиямед“ са работили едновременно на трудов и на гражданс...

Предложенията предвиждат редуциране на видовете нарушения, като останат само такива, които са свързани с отчитане на неизвършена медицинска дейност или такава, която е неиндицирана изастрашаваща живота и здравето на пациентите.

Във връзка с това се предлага размерът на санкциите да бъде значително увеличен.

Предлаганите промени засягат и статута на служителите в Централното управление (ЦУ) на НЗОК и районните здравноосигурителни каси. В момента 86% от работещите в ЦУ на НЗОК са в служебни правоотношения. С цел възстановяване на обществения характер на институцията и връщане на възможността и контролните органи от ЦУ на НЗОК да могат да извършват проверки, се предлага те, както и всички останали служители в системата на НЗОК, да преминат на трудови правоотношения.

Очакваният резултат от промените е постигне на ефективно управление и контрол при разходване на публичните средства от здравноосигурителни вноски.

Здравната каса не може да спре дейността на "Софиямед"

От гледна точка на НЗОК не можем да прекратим дейността на „Софиямед”. Това каза управителят на Националната здравноосигури...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com