Предприемат се мерки срещу нездравословния живот на учениците

5240
Предприемат се мерки срещу нездравословния живот на учениците
Снимка: Getty Images

Масови проверки в училищните бюфети започват с новата учебна година. Регионалните здравни инспекции ще проверяват павилионите за вредни храни и напитки, съобщава Нова тв.

Идеята на държавата е да бъде въведен трети задължителен час по физическо възпитание. Причината е ,че през последните години българчетата, които страдат от наднормено тегло, стават все повече. Цифрите показват, че 18% от учениците от 1-12 клас са със свръхтегло, а 8% имат затлъстяване.

Мексико обложи с допълнителен данък нездравословните храни

Затлъстяването се превръща във все по-сериозен проблем за Западния свят, а в Мексико дори държавата се намеси в борбата за човешкото зд...

Тъй като в магазините около учебните заведения няма забрана за продажба на нездравословни храни и напитки, контролните органи ще следят само какво предлагат училищните лавки.

„При предварителните проверки стана ясно, че в някои училища има машинки, от които извират благинки – junk food, чипсове, това нещо ще бъде прекратено”, категоричен е здравният министър Петър Москов.

Училищните търговци обаче виждат и друг проблем - фирмите просто не произвеждат здравословна храна. Затова и здравният министър ще настоява за въвеждането на нов данък.

„Допълнителен данък върху храни с доказани над нормата сол, кофеин, захар. Когато в някои напитки и храни половината от съдържанието е захар. Това не трябва да продължава така.

Всеки четвърти ученик не вижда бъдеще в България заради лошото висше образование

Близо 19% от гимназистите, които са завършили тази година образованието си у нас, планират да напуснат България. Това показа проучване ...

Междувременно държавата започва и кампания за насърчаване на здравословния начин на живот сред учениците. Във фокуса на кампанията ще бъде не само здравословно хранене, но и спортът.

Още една пречка за здравословния начин на живот сред подрастващите е, че оказва се, че от 2340 училища, в 300 от тях няма физкултурни салони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване