Причината за "мистериозния хепатит" при децата остава неясна. България се готви да посрещне първите случаи (ВИДЕО)

31650
Причината за "мистериозния хепатит" при децата остава неясна. България се готви да посрещне първите случаи (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Здравните власти в ЕС, САЩ и Великобритания регистрират необикновен взрив на хепатит при децата. Всички засегнати са на възраст под 10 години, а много от тях дори не са навършили 5 години. Повечето малки пациенти са успели да се възстановят от болестта, но при някои от тях тя е предизвикала толкова остра форма на хепатит, че се е наложило да бъде направена чернодробна трансплантация. Според данните на Световната здравна организация (СЗО) има вече и един смъртен случай.

Всички тестове за типичните вируси на хепатита - A, B, C, D или E - са отрицателни, което според учените е много необичайно.

Според вирусолога доц. Любомира Николаева-Гломб точната причина за тези необясними случаи на остър хепатит засега не е изяснена. Направените до момента проучвания навеждат на мисълта, че инфекцията може би се дължи на аденовируси.

“До момента има регистрирани 200 случая на деца по света с хепатит с неизвестен причинител. У тях са открити аденавирус 40 и 41. Те обитават, преминават и разболяват стомашно чревния тракт. Това означава, че може би вирусът е намерен и сега трябва да се докаже или отхвърли причинно-следствената връзка – дали този вирус е причинител на хепатита или просто този вирус случайно е попаднал у пациента, в момента в който той е боледувал от хепатит с неизвестен причинител”, коментира тя за Actualno.com.

Гломб допълни, че никога досега въпросният аденавирус не е бил свързван с хепатит. Само че честотата на установяваните сега случаи говори за това, че явно не може да става дума за случайност.

“В България все още няма подобен случай. Но имайте предвид, че дадена инфекциозна болест означава, че тя може да бъде навсякъде по света. Това го видяхме с коронавируса, виждаме го и с други инфекциозни болести. Така, че България трябва да е в готовност. Такова предупреждение от нашето министерство вече е изпратено до всички регионални здравни инспекции, които трябва да създадат организацията за повишено внимание за хепатит при деца до 16 години”, заяви вирусологът.

Тя допълни, още че засега не е изяснено дали съществува някаква връзка между тази нова форма на хепатит и Ковид-19 (COVID-19). Смята се, че е възможно някои от децата преди това да са прекарали Ковид-19 и да имат отслабена имунна система. Това би обяснило защо типични за детската възраст вируси, които иначе са безобидни, внезапно се оказват трудни за овладяване от организма.

"Според мен връзка с Ковид-19 няма. Към момента се знае, че само 20 деца са били с хепатит, а коронавирусът е бил придружаваща инфекция. При тези случаи Ковид няма отношение с хепатита. Освен това за 2 години много хора се разболяха и случаите на хепатит нямаше, което показва, че причинно-следствена връзка липсва”, допълни тя.

Досега за случаи на остър хепатит при малки деца в Европа са съобщили Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Австрия, Полша, Румъния и Испания. Тъй като причинителят на заболяването не е окончателно изяснен, е трудно да се направи прогноза за бъдещия риск от подобни заболявания. Първият случай беше регистриран във Великобритания.

“Това е страна, която има традиции за търсене на най-различни вирусни причинители и съответно тяхното секвениране. И когато намерят инфекциозен причинител, те много подробно издирват откъде идва. За това там се появиха и първите случаи на този хепатит. Съответно специалистите повишиха вниманието си към хепатитите, разпратиха до всички лечебни заведения и лекари предупредителни писма, че се наблюдават такива случаи. В резултат се засили наблюдението за хепатит и практически за момента регулаторните органи като СЗО и Европейска център за контрол по заболяванията не могат да се произнесат дефинитивно дали имаме наистина повишени случаи на хепатит с неизвестен произход или осветихме нова част от детската патология”, разказа Гломб.

По думите ѝ, притеснителен е най-вече броят на тежките случаи.

"В част от случаите заболяването е протекло тежко, тоест 17 от 200 деца са стигнали до трансплантация, а едно е загинало. 10 процента е сериозен процент. При хепатит Б процентът на тези, които са тежко протичащи, е около 4 на 100", допълни тя.

Симптомите

“Протичането на хепатита при повечето деца е стандартно – няколко дневно или до две седмици неразположение. Наблюдава се потъмняване на урината, пожълтяване на кожата на очите - особено. За съжаление при около 10 процента от децата хепатитът се усложнява до тежка чернодробна недостатъчност, която изисква трансплантация. Стига се и до смъртни случаи. За това здравните власти сега обръщат внимание на хепатитите, които по принцип не са често явление или когато зачестят то се отнася по-скоро за хепатит А”.

Причините и начините на предаване на заразата са неясни

Вирусологът добави, че за сега няма отговор и никой не може да каже, защо точно при децата се появява хепатита. По-думите ѝ, застрашени са подрастващите от 0-16 години.

България започва тестове за мистериозния хепатит при децата

България започва тестове за наличието на мистериозния остър хепатит при децата, който е открит в няколко държави в Европа. Това съобщих...

“За да може да има обяснение, трябва да се натрупат данни. При този хепатит, за който говорим, той е относително рядък, което означава, че не е проучен достатъчно добре и ще е необходимо повече време. Междувременно, пак повтарям, родителите трябва да следят за засилена хигиена и да следят за симптоми. Пожълтяване на кожата, склерите - бялото на очите – стават жълти, наблюдава се общо неразположение на детето, потъмняване на урината и евентуално изсветляване на изпражненията", уточни експертът.

“Няма повод за паника. Има нужда от търпение. Рано или късно ще разберем причинителят и какво стои в основата на този хепатит. В никакъв случай не може да се говори, че нещо е било изпуснато или спуснато от лаборатория. Не съм фен на конспиративните теории. Има достатъчно обективни фактори, които да покажат, че инфекциозните болести не са решен проблем. Напротив, няма да бъдат решени, а ще бъдат все-по-голям проблем за нашето население на земята. Ние сме доминиращият биологичен вид, най-многобройни и колкото и да ни се струва странно в момента живеем много по-близко с дивата природа, отколкото по време на първобитнообщинния строй. Това е така, защото с разрастването на нашите градове, на обработваемите площи, неминуемо навлизаме в ареала, който е на дивите животни. А те са резервоар на много и на непознати болести. Освен това пътуванията ни са много интензивни. Така че екзотичен в миналото патоген няма никакъв проблем да навлезе в човеконосител и да се започне епидемичната верига. Инфекциозни болести винаги ще има, защото и микробите имат място под слънцето – те имат своята роля в общата еволюция на земята и за съжаление смятам, че все по-често ще зачестяват явленията на навлизане нови вируси у хората”, допълни тя.

Заради зачестилите случаи на хепатит с неизвестен произход Министерството на здравеопазването написа препоръки до всички общопрактикуващи лекари, лекарите специалисти по педиатрия, инфекциозни болести и вътрешни болести.

Гломб добави, че при съмнение за остър хепатит медицинските лица трябва да изпратят съответната клинична проба в Националната референтна лаборатория "Хепатитни вируси" за провеждане на допълнителни лабораторни изследвания.

Проф. Кантарджиев: Разболелите се от новия хепатит не са ваксинирани срещу Ковид

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com