Проф. Борис Богов очаква по 2 000 заразени с COVID-19 в средата на ноември

2856
Проф. Борис Богов очаква по 2 000 заразени с COVID-19 в средата на ноември
Снимка: iStock

"Пациентите с COVID-19 ще се увеличат идния месец, такива са поне моите лични прогнози. Според мен, поне с около 30 – 30% процента повече ще са те. Това прави над 2000 души на ден. Статистиката сочи, че 10-12% от тях ще имат нужда от медицинска помощ. Ние трябва да сме готови за това. Заради това моята идея е да разкрием допълнителни легла при нужда, и затова правим организация в момента. Проблемът обаче не са леглата, а специалистите. " Това каза пред btv проф. Борис Богов – новият директор на Александровска болница.

14 души от медицинския персонал в болницата са с положителни тестове.

Не е ясно как зам.-кмет на Русе пак е болен от коронавирус

Не само зам.-кметът на Русе Енчо Енчев, но и председателят на местния общински съвет Иво Пазарджиев са приети в Белодробната болница в ...

"Към момента сме на максимума (бел.ред. на медицински специалисти), защото имаме възможности за колеги, които да работят с новото отделение, което би се разкрило. В този случай обаче ще страдат другите пациенти с други заболявания. Те не трябва да бъдат изоставяни. Колегите вече отказват дори и повечето пари - тези, които от година се занимават с коронавируса, имат нужда вече от почивка. Имаме нужда и от доброволци, разбира се. Медицинските сестри също са много малко.", каза той.

Има идея практиките на лекар стажантите, които се включат в covid отделения да се зачитат, но това е по-далечна перспектива, подчерта професорът.

Александровска болницата е една от 13-те в София-град, която приема пациенти с коронавирус. В момента в нея има 15 пациента са с COVID-19. От тях 5 са интензивни, 2 интубирани, отчете той. Ако продължи тенденцията ще се увеличат и леглата в болницата, категоричен беше проф. Богов. Той каза, че обсмислят откриване на допълнително отделение в болницата.

"Имаме казус от снощи, тъй като леглата са препълнени до последното, пациент с COVID-19 престоява в Спешното. Това обаче след себе си води неудачи за всички, търсещи спешния център. Той в момента е в Спешното отделение, предполагам,ч е в рамките на 1 -2 часа, ще намерим разрешение. Медицинският персонал в отделението е оборудван за среща с коронавирус, за тях опасност няма, има опасност за останалите граждани, които търсят помощ.", обясни професорът.

Поредни рекорди: 1 472 заразени с коронавирус и 29 починали за денонощие в България

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза пореден рекорд като абсолютно число. За 21 октомври откритите случаи са 1 472, с цели 13...

"Нямаме право да откажем на пациент с COVID-19. Само в изключителни случаи, когато разкритите легла са запълнени. Имали сме случай на пациент, който идва без да е уведомено РЗИ. Има 13 болници на територията на София – град, които приемат пациенти с коронавирус, а болниците иначе са далеч повече. От 90 болници само 13 да приемат covid пациенти, някакси не е логично, коментира той. „Вчера се взе решение, че всички останали държавни, общински и частни болници в София също да разкрият легла.“, обясни проф. Богов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...