Проф. Генчо Начев: Коронавирусът ще отмине, както е започнал

20435
Проф. Генчо Начев: Коронавирусът ще отмине, както е започнал
Снимка: БГНЕС

"Лошото е, че познанията за този вирус бяха никакви почти. Учим се не на базата на доказателства, защото няма време да има такива доказателства, а се учим на базата на проба-грешка, на базата на опита на тези, които преди нас минаха по този път. И това е жалко. Коронавирусът ще отмине, както е започнал." Това каза директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев в интервю за bTV.

По думите му все още в България дисциплината не е на нужното ниво и може би мерките трябва да са по-строги. 

10 нови случая на коронавирус за деня

894 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 10 нови случая, к...

Проф. Генчо Начев изтъкна, че въпреки всички препоръки и въпреки убедителното говорене на щаба, на специалисти, експерти и епидемиолози и въпреки горчивия опит, все още в България дисциплината не е на нужното ниво.

"Имам много опит с млади кадри. От студентската скамейка започват колегите ми работа. Винаги съм бил убеден в ентусиазма и желанието на тези млади хора да научат повече, да се хвърлят в област, която не е лека, както сърдечната хирургия, неврохирургията. Както сега, въпреки риска от заразяване. Мога само да приветствам и да поздравя тези хора, както и не само лекари, но и всички тези доброволци дали разнасят храна по къщите на възрастни хора или участват в други мероприятия, свързани с борбата с коронавируса, са само за поздравление", допълни още проф. Начев.

На въпрос коя е неговата оптимистична теория за България, проф. Генчо Начев отговори: "Може би не съм казвал, че винаги се чувствам длъжник на България. Оптимистичната ми теория е свързана с това, че когато всички се чувстваме длъжници на тази страна, нещата ще вървят по-добре. Няма да казваме, че сме бедна икономика и да гледаме на Запад с отворени очи. Опрени на историческото минало, което има България, на много добри неща, които са се случвали и се случват в България, ще имаме по-голямо самочувствие", допълни още проф. Генчо Начев.

На въпрос как се чувства в този нетипичен Великден, проф. Начев отговори, че празникът е нетипичен. Според него от друга страна Великден е в сърцата и душите на хората. "Дали ще отидеш на църква или не, според мен не е толкова важно. Великден е надежда и вяра, че може да бъдеш по-добър, че можеш да направиш така, че да помогнеш светът да стане по-добър. Надежда, че никога нищо не е загубено, дори и в най-тежките моменти винаги има изход. Въпросът е, че човек трябва да е търпелив от една страна и да бъде упорит в търсенето на изход от друга. В един тежък момент, какъвто е сега, имаме повече време за размисъл насаме със себе си", допълни още проф. Начев. 

Приеха методи за многократна употреба на маски в САЩ

В САЩ валидираха методи за обеззаразяване и повторно ползване на иначе създадените за еднократна употреба респираторните маски N95, за...

Той посочи, че е бил свидетел на чудеса. "Вярвам, че понякога се случват неща, които човек не може да си обясни. Когато завършекът на тез неща е хубав, значи чудото е станало, дали с нечия воля друга отгоре или не, но е станало", коментира още той.

Директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" обясни, че е имал случай, в който един от водещите хирурзи е излязъл да съобщи на близките на пациента, че той е починал, обаче човекът след това е оживял.

До 3 седмици отварят училищата във Великобритания?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com