Проф. Христо Найденски: Ако спазваме мерките ще се защитим не само от коронавирус, но и от грипа

2887
Проф. Христо Найденски: Ако спазваме мерките ще се защитим не само от коронавирус, но и от грипа
Снимка: Getty Images/Guliver

Общите противоепидемични мерки, които всеки от нас предприема, са много важни за защита не само от Covid-19, но и срещу грипната инфекция. Това обясни в предаването „Хоризонт до обед" проф. Христо Найденски, ръководител на Департамент „Инфекциозна микробиология“ към Института по микробиология на БАН. На този фон можем да очакваме „известно снижаване на грипната инфекция", посочи той.

"Ако допуснем, че двата вируса като респираторни имат някакъв синергизъм в своята проява, тогава ще има тежък сезон", коментира микробиологът пред БНР.

До края на седмицата се очакват да бъдат налични новите комбинирани тестове за грип и коронавирус.

Комбинираните тестове са лесно изпълними. Те могат да се провеждат и отчитат и в по-нестандартни и импровизирани условия. Това е вид бърз скрининг, за да се ориентира човек дали да вземе мерки за изолация, уточни проф. Христо Найденски. Комбинираните тестове не са особено чувствителни и показателни, но дават ориентир и са важна превантивна мярка, смята той.

Коронавирусът продължава да се разпространява, да мутира в някои части на своя геном. Основните фактори за разпространение сега са по-студеното и по-влажно време и събирането в затворени помещения, допълни Найденски.

Свинският грип преди години премина много бързо с по-висока смъртност и отзвуча поради настъпила промяна в патогенния потенциал на самия вирус и вече не е така болестотворен за човешката популация, припомни специалистът и даде пример с коронавирус по телетата през 80-те години, който също е бил тревожен, но за две-три години е отшумял.

Според проф. Найденски при създаването на ваксина и на по-специфични химиотерапевтици и настоящият коронавирус да отшуми.

Иван Бакалов: Нашенецът, докато не му умре роднина от коронавирус, не вярва, че е опасно

"В Испания за 5 дни има повече новозаразени с коронавирус, отколкото в България от началото на годината досега. От друга страна в Бълг...

Инфекциозната доза варира при отделните хора. Тази доза зависи и от времето на излагане, от силата на излагането и от количеството на микробните агенти, от околната температура, от влажността на въздуха. От значение е имунният отговор на гостоприемника, поясни микробиологът.

Всички коронавирусни причинители – и при телета, и при свине, и при кучета, са устойчиви в околната среда и това е важен фактор за нестихващия ход на епидемичния процес. Затова и мерките са оправдани и наложителни, отбеляза още прф. Найденски.

Относно регистрирани случаи на повторно заразяване с коронавирусната инфекция, включително със смъртен изход, Христо Найденски коментира, че "тези случаи по-скоро ги отнасяме в графата на инцидентите и по-редки случаи", защото при нормално протичане на едно инфекциозно заболяване се създава имунитет, който предпазва. Сред причините за повторното инфектиране може да бъде както по-леко или безсимптомно първо прекарване, така и среща с по-вирулентен щаб, който е претърпял мутация.

 

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Няма място за две детски болници: Говори Стефан Константинов

Проф. Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход да откаже строежа на нова детска болница

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

Нова голяма болница ще има в София

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com