Проф. Илко Гетов: РНК ваксините са ефикасни срещу индийския вариант на коронавируса

5035
Проф. Илко Гетов: РНК ваксините са ефикасни срещу индийския вариант на коронавируса
Снимка: Actualno.com

РНК ваксините срещу COVID-19 са ефикасни в много висока степен и срещу индийския вариант. Това съобщава за "Монитор“ представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов. По думите му по отношение на векторните ваксини и по-специално на препарата на AstraZeneca все още не е ясно дали предпазват от него.

"Каква е ефикасността не мога да твърдя, ще трябва да се изчакат допълнителни проучвания в тази посока“, каза проф. Гетов като предположи, че самите държави ще изнесат данни, които ще се анализират. "В тази връзка е важно да се изчакат резултатите от Великобритания, тъй като там преобладава имунизирането с оксфордския препарат. При AstraZeneca, ако я има защитата, вероятно ще е по-малка“, подчертава той и допълва: "Много застрашително напада Европа индийският вариант, включително и около България“. Представителят ни в ЕАЛ не крие, че е много притеснително бързото разпространение на COVID-19 в Индия, където имунизацията се прави предимно именно с тази векторна ваксина.

Индийският вариант на Covid-19 може да остави Великобритания под локдаун

Индийският вариант на коронавируса може да провали плановете на Великобритания за излизане от локдауна на 21 юни. Британският премиер ...

През последните седмици заразата там придоби катастрофални размери, като броят на регистрираните заразени от началото на епидемията досега надхвърли 24 млн. души. В края на миналата седмица стана ясно също, че индийският вариант вече е засечен в 44 държави по света, като здравните власти във Великобритания съобщиха, че общият брой на регистрираните негови носители се е увеличил повече от два пъти през последната седмица до 1313 души.

Не е ясно каква защита ще имат и имунизираните с две различни ваксини, става ясно още от думите на проф. Гетов. Той отново се обяви против смесването на векторна и РНК ваксина, аргументирайки се с излезлите до момента данни. Те показвали, че честотата на нежеланите реакции е по-висока при смесването на ваксините. "Това може да се каже със сигурност“, посочва представителят ни в ЕАЛ и допълва, че е изказал мнението си срещу смесване на дози от различни видове ваксини пред доскорошния здравен министър проф. Костадин Ангелов, като щял да направи същото и пред служебния министър д-р Стойчо Кацаров. Той аргументира позицията си и с информацията, която е излязла към момента, а именно, че честота на нежеланите реакции е по-висока при смесването на ваксините.

По отношение на това дали има напредък при разработването на лекарствата за лечение на COVID-19 за широка употреба, проф. Гетов посочи, че се работи по много медикаменти. "Очакваме до края на юни коктейлът моноклонални антитела официално да бъде разрешен, а есента и поне едно противовирусно лекарство“, казва специалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com