Проф. Кантарджиев: Ваксинирайте се сега, спокойното време свърши

3621
Проф. Кантарджиев: Ваксинирайте се сега, спокойното време свърши
Снимка: БГНЕС

В България се наблюдава фалшиво епидемично благополучие по отношение на COVID-19. Това предупреди проф. Тодор Кантарджиев. Сега е моментът да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират, заяви той  и допълни, че броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава.

„В страната около половината случаи в София-град Софийска, Пловдивска и Бургаска област са на Делта варианта. В другите области процентът е малко по-нисък. Индийският вариант се различава по своето разпространение доста от британския, защото количеството на вируса в носоглътката е няколко стотин пъти по-голямо. В рамките на месец този щам ще доминира у нас”, заяви той.

По думите му хората са забравили за вируса и не се говори за ваксинация.

"Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса, но това не бива да ни плаши. От тази седмица вече продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души. Все още можем открито да се срещаме с приятели и да се радваме на лятото, да се посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на болните постепенно ще нараства през следващия месец и може да доведе до епидемично разпространение и увеличаване на случаите в началото на есента. Затова сега е моментът хората да се ваксинират“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Епидемиологът допълни, че ваксините, които се ползват в страната, предпазват и по отношение на Делта варианта на коронавируса. "Важни са и за децата, като безвредността на ваксините е доказана", каза още той, по Нова телевизия.

"Сега е моментът хората да се ваксинират, няма какво да чакат. В момента няма много случаи, няма вероятност да се заразят, докато са пред пункта за ваксинация. Трите най-важни неща за ваксините са: дори и Делта вариантът, който по данни на Националния център, знаете, всеки месец се увеличава броят случаи, причинени от Делта варианта. Ваксините, които са в нашата страна, в момента се предлагат, действат и на Делта варианта. Въпреки желанието на някои недобронамерени лица в заглавия на някакви преписани факти да направят нещо ужасно – я вижте колко са случаите примерно в Израел", обясни Кантарджиев.

Професорът коментира, че на хиляда преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко. Хората, които са преболедували, трябва да изчакат между три и шест месеца преди да се ваксинират, за да получат достатъчно силен имунен отговор от ваксинацията.

Той коментира и изказването на Кацаров, че грешната стратегия за ваксиниране е отнела живота на 10 000 души.

„Първо, аз не съм член на щаба по ваксинирането, затова ще говоря като независим експерт, лекар и гражданин. Не е достойно лекар да говори така за лекари и точно тази цифра кой му я каза? Защо не 11 000 или 9000? Това създава недоверие и после се чудим защо хората не се ваксинират. Ако 2020 г. пролетта не бяха мерките и имахме по 5000 заразени знаете ли какво щеше да стане със системата на здравеопазването? Лекарите нямаха маски и ръкавици. Нормалните хора оцениха това , което направихме тогава”, категоричен бе Тодор Кантарджиев.

И добави, че от както д-р Кацаров е министър на здравеопазването броят на ваксинираните постоянно намалява. Специалистът открои и кои са основните симптоми при Делта варианта на COVID-19.

„Най-често заразените имат хрема и болки в гърлото. Ако имате подобни симптоми, останете у дома и си направете бърз тест”, каза още професорът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване