Проф. Николай Витанов: Ваксините ще променят играта изцяло, до края на 2021 г. ще сме се справили с COVID-19

2913
Проф. Николай Витанов: Ваксините ще променят играта изцяло, до края на 2021 г. ще сме се справили с COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

"Нашата задача е да правим анализи и прогнози как числата на заразените и излекуваните от COVID-19 ще се развиват във времето". Това заяви проф. Николай Витанов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

"Когато тези, които не спазват мерките, стават много, започва силно разпространение на вируса. Още известно време ще сме в етапа на големия брой заразени. Идва обаче и етапът на ваксините", каза математикът на Щаба. Той посочи, че с помощта на ваксините може да се постигне имунитет, като броят на новите случаи ще стане толкова малък, че няма да представлява проблем нито за медицината, нито за икономиката.

Социолог: НОЩ описва фалшива картина, според която коронавирусът отслабва

"Днес Националният оперативен щаб за борба с пандемията за пореден път ще опише една фалшива картина за разпространението на болестта, ...

"Ако 30-35 процента се вaксинират, ще започне да се усеща ефектът", каза Витанов. Той подчерта, че ваксините са добри и добави, че би се ваксинирал. "Важно е броят на случаите да намалява с около 1000 на ден. По този начин здравната система ще започне да се разтоварва", заяви Витанов. Според него смъртността заради коронавируса е много висока и трябва да се анализира. "Не е нормално да имаме 120 починали на ден, добави математикът. Може би хроничните заболявания на българите са такива, че този вирус ги атакува силно, посочи математикът. Нека да не се заблуждаваме – такива пандемии ще има и в бъдеще", изтъкна още Витанов.

Математикът коментира и решението на властите за затварянето на училищата и детските градини. "Изчисленията показват, че училищата бяха затворени не толкова от необходимост, колкото заради натиск от определени среди. Затова намирам за добро решението детските градини и училищата за децата до 4-ти клас да бъдат отворени от 4 януари", заяви Витанов.

Според него на всеки един регистриран има 3 нерегистрирани случая. "Трябва да вземем активните случаи и да ги умножим по 4 и да разберем колко хора ходят около нас. 5-6% или един на 20 души е срещнал вируса и има опасност да заразява. Ето защо е добре дори да сме на открито и където има струпване на хора – спирки, коледни базари, опашки, да си носим маската“, каза още Витанов. 

"Има оптимистична теория за развитието на пандемията. Обсадили сме вируса с тези мерки. Идването на ваксините ще промени играта изцяло. Може би след 7-8 месеца вече няма да говорим за този проблем. С ваксината до края на 2021 г. ще сме се справили с COVID-19, добави Витанов. В момента болниците са пълни. Стойте вкъщи – яжте, пийте и се пазете, призова проф. Витанов българските граждани във връзка с предстоящите празници.

Искаш да се ваксинираш срещу коронавирус – какво трябва да знаеш. И забавни цитати от Тодор Кантарджиев

Ако си боледувал от COVID-19 и все пак искаш да се ваксинираш, трябва да изчакаш поне месец-два, за да се възстанови имунитетът след пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване