Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Николай Витанов: Ваксините ще променят играта изцяло, до края на 2021 г. ще сме се справили с COVID-19

17 декември 2020, 18:25 часа • 2900 прочитания

"Нашата задача е да правим анализи и прогнози как числата на заразените и излекуваните от COVID-19 ще се развиват във времето". Това заяви проф. Николай Витанов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

"Когато тези, които не спазват мерките, стават много, започва силно разпространение на вируса. Още известно време ще сме в етапа на големия брой заразени. Идва обаче и етапът на ваксините", каза математикът на Щаба. Той посочи, че с помощта на ваксините може да се постигне имунитет, като броят на новите случаи ще стане толкова малък, че няма да представлява проблем нито за медицината, нито за икономиката.

"Ако 30-35 процента се вaксинират, ще започне да се усеща ефектът", каза Витанов. Той подчерта, че ваксините са добри и добави, че би се ваксинирал. "Важно е броят на случаите да намалява с около 1000 на ден. По този начин здравната система ще започне да се разтоварва", заяви Витанов. Според него смъртността заради коронавируса е много висока и трябва да се анализира. "Не е нормално да имаме 120 починали на ден, добави математикът. Може би хроничните заболявания на българите са такива, че този вирус ги атакува силно, посочи математикът. Нека да не се заблуждаваме – такива пандемии ще има и в бъдеще", изтъкна още Витанов.

Математикът коментира и решението на властите за затварянето на училищата и детските градини. "Изчисленията показват, че училищата бяха затворени не толкова от необходимост, колкото заради натиск от определени среди. Затова намирам за добро решението детските градини и училищата за децата до 4-ти клас да бъдат отворени от 4 януари", заяви Витанов.

Според него на всеки един регистриран има 3 нерегистрирани случая. "Трябва да вземем активните случаи и да ги умножим по 4 и да разберем колко хора ходят около нас. 5-6% или един на 20 души е срещнал вируса и има опасност да заразява. Ето защо е добре дори да сме на открито и където има струпване на хора – спирки, коледни базари, опашки, да си носим маската“, каза още Витанов. 

"Има оптимистична теория за развитието на пандемията. Обсадили сме вируса с тези мерки. Идването на ваксините ще промени играта изцяло. Може би след 7-8 месеца вече няма да говорим за този проблем. С ваксината до края на 2021 г. ще сме се справили с COVID-19, добави Витанов. В момента болниците са пълни. Стойте вкъщи – яжте, пийте и се пазете, призова проф. Витанов българските граждани във връзка с предстоящите празници.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес