Проф. Слънчева: Ако преждевременно родено дете се зарази с COVID-19, може да има усложнения

2149
Проф. Слънчева: Ако преждевременно родено дете се зарази с COVID-19, може да има усложнения
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако преждевременно родено дете се зарази със COVID-19, заболяването би могло да протече с усложнения, като склонност към тромбози, засягане функцията на черния дроб, дихателна недостатъчност, изискваща кислородолечение или апаратно дихателно подпомагане.

Това посочва проф. д-р Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология към Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом" в интервю за кампанията „+ мен" за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

Криза с бебешкото мляко в САЩ

Недостиг на най-използваната марка адаптирано мляко за бебета и малки деца в САЩ. Проблемът е причинен от комбинация от масово изтеглян...

"Ако майката е получила ваксина по време на втория триместър на бременността и по-късно, част от нейните антитела преминават пасивно през плацентата и могат да са относителна защита за новороденото. Освен това, реално при ваксинирана бременна, не се очаква да се разболее от COVID-19 или ако се разболее заболяването ще протече леко. Общото състояние на бременната няма да е засегнато и това няма да се отрази тежко на плода", обясни д-р Слънчева.

„Бременни жени, боледуващи от COVID-19 през първия триместър на бременността, могат да направят спонтанен аборт. В по-късните месеци на бременността могат да загубят плода или да родят преждевременно недоносено дете с ниско тегло", казва още проф. Слънчева. По думите ѝ ако бременни жени боледуват в последния триместър на бременността, има изоставане в теглото на плода, като след раждането се очакват и наблюдават проблеми с адаптацията – необходимост от кислород, затруднения в храненето (повръщане, лоша тегловна крива) и необходимост от лечение.

Началникът на Клиниката по неонатология към болница „Майчин дом" посочва, че ваксините предпазват майката, а индиректно и плода. По думите ѝ по принцип COVID-19 инфекцията протича по-тежко при бременни и изисква активно лечение.

„Бременната е с променен имунен статус, склонност към тромбози, промяна във физиологията на дишането, повдигната диафрагма поради увеличаване на матката с напредване на бременността. Всичко това се отразява върху тежестта на протичане на заболяването", обяснява проф. Слънчева.

При 0.092% от ваксинациите срещу COVID-19 е последвало нежелана реакция

При приложени 4 383 741 дози ваксини срещу COVID-19 в страната към 3 май тази година в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпи...

Тя посочва още, че за периода на пандемията в Клиниката по неонатология към „Майчин дом" са се родили 165 бебета на майки с COVID-19. С проблеми са били деца на майки с придружаващи заболявания като диабет, прееклампсия, хипертония и др. Част от тези деца са били приети в неонаталното интензивно отделение и се е наложила апаратна вентилация с продължителен болничен престой и сериозно лечение, а други са били на кислород и венозни вливания.

По отношение разпространявания предимно в социалните мрежи мит, че ваксините срещу COVID-19 пречат на забременяването проф. Слънчева е категорична: „Няма такъв риск. Това са фалшиви информации".

Тя съветва бременните жени с хронични заболявания и особено тези с диабет, както и страдащите от заболявания, протичащи с потиснат имунитет, да се ваксинират срещу COVID-19, като препоръчва ваксината да се постави след първия триместър на бременността. 

ОЩЕ: Бременните жени могат да се ваксинират срещу COVID-19 след 12-та гестационна седмица

Няма нужда от четвърта доза от ваксините срещу COVID-19, смятат европейските здравни служби

Все още е твърде рано да се мисли за четвърта доза от ваксините срещу COVID-19 за цялото население. Това заявиха от Европейския център ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com