Прокуратурата обвини Москов за ваксините

3208
Прокуратурата обвини Москов за ваксините
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата повдига обвинения на здравния министър Петър Москов. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Обвинение е повдигнато и на заместника му Адам Персенски във връзка с дарението на ваксини между България и Турция.

Москов е привлечен като обвиняем в съучастие със заместника си Адам Персенски. Персенски е бил изключително деен помощник на Петър Москов, по думите на Арнаудова. Говорителят на прокуратурата обясни, че Москов в съучастие с Персенски са целели да набавят облага за здравното министерство (МЗ). От техните действия са настъпили значителни вредни последици както от имуществен, така и от неимуществен характер.

Може да съдят Москов за ваксините?

Софийската градска прокуратура подготвя обвинение на здравния министър Петър Москов за скандала с ваксините от началото на годината. За...

Нарушавайки законовите процедури, министър Москов е приел дарение от Турция. В разрез със законовите регламенти МЗ е заплатило ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов. Неимуществените вреди за държавата се състоят в това, че Петър Москов е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца.

Второто обвинение на Петър Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини - 5 млн. бройки срещу туберкулоза. Дарението, което е направила българската държава, е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си обаче Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био”.

Третото престъпление, за което Петър Москов е обвинен, е за безстопанственост, каза още Арнаудова, цитирана от БГНЕС. Безстопанствеността е заради производството на 1 млн. броя ваксини "ТетаДиф" от държавното предприятие "Бул Био". Според обвинението ваксината е произведена нелегално, без разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата, съхранявала се е нелегално и затова трябва да бъде унищожена, а това носи щети. Отделно изпълнителният директор на "Бул Био" на практика е бил принуден да подпише договор за тези ваксини от Москов и Персенски, е теза на прокуратурата.

Москов, заедно с Персенски, са с мярка за неотклонение "подписка".

Турските ваксини

Здравната реформа на Москов изглежда окончателно пропада

Здравната реформа на Петър Москов изглежда няма да тръгне скоро, ако въобще стане факт. Това става ясно от изказване на председателя на...

Припомняме, че държавното обвинение образува досъдебно производство по случая с размяна на ваксини между Турция и България през 2015-та година.

Тогава страната ни получи около 100 000 ваксини „Пентаксим“ като дарение от югоизточната ни съседка. Тя е предназначена за имунизация на бебета срещу редица заболявания. Заедно с нея бе доставена и ваксина „Еувакс“ предназначена за имунизация срещу хепатит Б. Тогава стана ясно, че тя е забранена за ползване на територията на България, но от здравното министерство обявиха, че ще я задържат, за да я използват в случай на увеличение на бежанския натиск към страната ни, предаде Агенция "Фокус".

Според информацията, от своя страна България е поела ангажимент да дари на Турция 5 млн. ваксини срещу туберколоза.

На 15 април 2016 година, на пресконференция в Пловдив, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по случая. Той обясни, че предметът на разследването е свързан не с въпроса дали ваксините представляват опасност за живота и здравето на децата при прилагането им, а с икономическата целесъобразност на сделката. Тогава главният прокурор обясни, че на практика има два паралелни договора за дарение – единият за ваксини към България и другият - ваксини от България към Република Турция.

През изминалата седмица бе повдигнато обвинение на Росен Алексиев, ръководител на държавната фирма „Бул Био“, която е произвела над 1 млн. неетикирани ваксини "ТетаДиф" срещу тетанус, по поръчка на турска фирма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com