Прокуратурата отказва да каже кои болници и аптеки са участвали в незаконен реекспорт на лекарства

1808
Прокуратурата отказва да каже кои болници и аптеки са участвали в незаконен реекспорт на лекарства
Снимка: МВР

Имена на болници и аптеки няма да посочим.

Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев по време на брифинг, посветен на започналото предявяване на обвиненията на привлечените към наказателна отговорност 7 лица по случая с незаконния реекспорт на скъпоструващи лекарства.

„Имена на болници и аптеки няма да посочим, тъй като разследването продължава. Това е първата вълна на престъплението. Евентуално обвинение за пране на пари и данъчни престъпления има нужда от повече време. Разчитам на възложените ревизии на колегите от НАП и на проверките в болници и аптеки. Когато се групират лекарства по нерегламентиран начин, за да ги изнесеш, трябва да докажеш произхода им. В резултат на тази дейност, според нас, са осъществени и данъчни престъпления и пране на пари. Лекарствата са стоката на тези престъпления. Реекспортът не е незаконен, ако са придобити по законен начин. Според нас обаче са придобити по нерегламентиран начин, макар и с административни нарушения. Има административно-наказателна дейност“, коментира Гешев.

По думите му през годините има доста сериозна дейност на Агенцията по лекарствата.

БЛС: Виновните за злоупотребите да се оповестят, а не да се петни цялото съсловие

Българският лекарски съюз настоява доказалите се виновници, които са участвали в нелегални схеми за износ на лекарства, да бъдат пуб...

„Ние се занимаваме с наказателно-правната част, а те с административната. Реализирали са износ на лекарства са десетки милиони левове. Не съм готов да кажа точната цифра. Аз смятам, че има законодателни пропуски, за да се случи това нещо“, каза още Иван Гешев.

Има основания ръководителят на престъпната група за паралелен износ на лекарства да бъде задържан под стража, допълни Гешев, цитиран от Фокус.

„Целта на днешната пресконференция е да покаже, че проблемите могат да се решат само в дух на сътрудничество между институциите. Точно в този дух заедно с различни представители от изпълнителната власт всеки в рамките на своите правомощия осъществява цялостна и комплексна дейност за решаване на проблемите в здравеопазването, свързани с паралелния износ на лекарства. Съзнаваме, че това е особено важен за българските граждани проблем, който няма как да бъде решен без взаимно сътрудничество между институциите. Този проблем представлява по същество търговия с живота на български граждани, със здравето на болни деца, на онкоболни и други застрашени от сериозни заболявания български граждани. В рамките на досъдебното производство се събраха достатъчно доказателства за привличане на 7 лица в качеството на обвиняеми“, коментира Гешев.

По думите му едно от тях е привлечено за ръководител на организирана престъпна група, а останалите за участие в нея, извършваща престъпления с користна цел – данъчни престъпления и пране на пари.

„Ръководителят от вчера е с мярка за процесуална принуда от 72 часа. В рамките на този срок ще бъде доведен през Специализирания съд с оглед дали същият следва да бъде задържан под стража. Има процесуалните основания за това според мнението на колегите. Тяхната убеденост се подкрепя и от факта, че има реална опасност това лице да се укрие и да извърши и друго престъпление. Същият е подсъдим по два процеса – за измама и за престъпление за данъчна измама“, допълни той и уточни, че по отношение на останалите 6 лица на едно от тях ще му бъде предявено обвинение и за пране на пране, тъй като е държал сума от около 500 000 лв. „Взети са мерки за неотклонение на парична гаранция“, добави още той.

Бойко Пенков обясни схемата с нелегалната търговия с лекарства

"Постъпваш в болница, пише се диагноза, която не е тази, но за нея трябва да се изпише лекарство, изписва се, но не се прилага, защото ...

Прокурор Иван Гешев обобщи, че по безброй начини от различни източници нерегламентирано са групирани лекарства и е осъществяван т.нар. реекспорт от фирми част от организирана престъпна група.

„За да бъде осъществен този реекспорт са извършени данъчни престъпления и пране на пари. Тези престъпления са производни от необходимостта да бъде осъществява този износ на лекарства. Кои са фирмите няма да коментирам, болниците също. Схемите са безброй, включително и тази от Турция. Имаме данни за още групи, защото това е печеливш бизнес. Логично е той да не се осъществява само от една група. Колегите от ГДБОП следят тази тенденция повече от година. Това е една нисша, която осъществява възможност да бързи и големи печалби, докато се запълни. Това е една нова нисша. Това е началото на дейността на МВР, съдебната власт и колегите от НАП и медицински одит“, каза още Иван Гешев.

Голям брой книжки към НЗОК са били съхранявани от едно лице, като лекарствата не са отивали за конкретните пациенти. Това каза от своя страна главният секретар на Изпълнителна агенция по лекарствата Светлин Спиров.

„От различните обекти са иззети различни видове лекарствени продукти, включително и от извън аптечната мрежа от т.нар. дилъри, които обикалят и изкупуват не по предназначение. Доказателство за това е, че при една от проверките сме описали голям брой книжки към НЗОК, които се съхраняват от лице и очевидно лекарствата не отиват за тези пациенти. По думите му се проверява дали книжките са на реални пациенти.

„Лекарствата са най-атрактивните с най-високи маржове за т.нар. паралелен износ. Това са инсулин, за ревматоиден артрит, астматични продукти и за онкология“, обясни той.

БСП иска криминализиране на реекспорта на лекарства

Парламентарната група на БСП ще внесе промени в Наказателния кодекс, според които ще се въведе наказателна отговорност за реекспорт на ...

Мобилизирали сме се на всички нива в рамките на собствените си компетентности, за да се преборим с източването на НЗОК, с т. нар. паралелен износ, като разбира се прокуратурата може да противодейства само по отношение на извършените престъпления. Това каза на брифинга говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Наблюдаващите прокурори възложиха извършване данъчни ревизии на 42 юридически лица. Не е моментът към този час да споделяме информацията, с която разполагаме, защото ще затрудним разследването. Ще има продължение по темата. Разбирам, че разследването е много важно, но към този момент прокуратурата не може да споменава нито една от схемите. За нас е важно наказателното производство да успее, а не само да дадем информация на гражданите какво работим“, заяви Арнаудова.

По думите ѝ, за да се постигне до успех, лицата трябва да се накажат. „Няма към този момент повдигнати обвинения за данъчни престъпления. Освен, че е пострадал българският гражданин, е нарушен финансовият интерес на републиката. Трябва да си съберем доказателствата, които сме възложили“, каза още Румяна Арнаудова.

Припомняме, че на 2 декември на извънреден брифинг в МВР бе обявено, че 7 души са задържани при съвместна акция на ГДБОП, прокуратурата и ДАНС за паралелен износ на лекарства. При акцията са иззети лекарства за стотици милиони левове. Сред тях има животоспасяващи и животоподдържащи лекарства, както и медикаменти за онкоболни и за деца. Медикаментите са изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения, преопаковани и продавани в Западна Европа. Лекарствата са били изписвани с фалшиви документи в няколко града: Шумен, София, Сливница и Пловдив.

Според здравния министър в случая става въпрос за източване на Националната здравноосигурителна каса. Не е отхвърлена възможността в случая да има замесени лекари, както и болнични директори, както и различни фармацевтични вериги. 20 души са били доведени в Главната дирекция за борба с организираната престъпност, като от тях 7 бяха задържани за 24 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com