Проучване: Над половината българи смятат, че COVID-19 не съществува

12168
Проучване: Над половината българи смятат, че COVID-19 не съществува
Снимка: БГНЕС

Само от началото на ноември починалите от коронавируса в България надхвърлиха 2100 души, сочат официалните данни. Това са средно по над 150 души на ден. И въпреКи всичко наплив за ваксиниране няма. Причината е, че дезинформацията и конспиративните теории за коронавируса са толкова дълбоко и масово вкоренени сред населението, че докато други държави в Европа се канят да приключат с пандемията през 2022 г., в България това може да отнеме години и ще струва живота на още хиляди хора.

Заключението следва от проучване на агенция "Кантар България" за Центъра на изследване на демокрацията, представено в петък заедно с доклад да това как предизборната обстановка допълнително подсилва поляризацията и разделението в "една от най-уязвимите страни - членки на ЕС към разпространението на пропаганди и дезинформационни послания".

Резултатът от пандемията: все по-голяма интернет зависимост и социална тревога

Влошаване на повечето психически симптоми са отбелязали японски учени, които са сравнили показателите на психическото здраве на хора пр...

То е национално-представително проучване за пълнолетното население и според него над половината българи смятат, че COVID-19 не съществува или се съмняват в съществуването му. Запитани за варианта, че коронавирусът е някаква измислица с цел източването на здравната каса 6% са отговорили, че са напълно убедени в това, една пета (19.2%) казват, че "по-скоро е вярно", а още една трета (32.7%) са избрали "по-скоро невярно", т.е. все пак допускат, че има нещо вярно в цялата тази работа. Това са общо 57.8%

До близо две трети (61.9%) достигат отговорите на вярващите или склонните са допуснат като вярна по-мащабната теория, че COVID-19 е измислица с цел да се увеличат печалбите на фармацевтичните компании. Защо тази конспирация не е разкрита веднага от силно засегнати мощни компании в оръжейната промишленост, енергетиката и петрола или транспорта, например, не е ясно. Но 11.2% от анкетираните българи категорично вярват, че вирусът е измислица, "по-скоро да" отговарят една четвърт (24.4) и още 26% се съмняват, че може и да е вярно. Всеки пети (19%) отговаря с "не знам". Остават само 19.1%, които казват, че това не е вярно.

Над 60% общо остават и утвърдителните или склонните да се съгласят отговори за твърдения като "Мерките срещу разпространението на COVID-19 са политически заговор, насърчаван от чужди сили", "Статистиката за COVID-19 е непрозрачна и нагласена" и "Ваксините срещу COVID-19 са опасни и непроверени".

Отговорите зад последното твърдение може да съдържат напълно разбираема нужда от повече и по-разбираемо предложена информация за ваксините. То е събрало и най-много одобряващи, склонни да го приемат и не знаещи позицията си по него - 88.3%. Не вярват, че ваксините са опасни или непроверени само 11.4%

Какви ще са последиците, ако ви хванат с фалшив зелен сертификат?

От известно време насам т.нар. зелени сертификати официално са задължителни за присъствие на много публични места – заведения, мо...

По време на кампания политически партии и лидери се възползват от това, че дезинформационните послания събират по-голяма популярност от научнообоснованите, фактологични послания, казват авторите. Според тях обществената реакция срещу противоепидемичните мерки съвпада с ръст в популярността на националистическите партии. Сред препоръките е да се засили "управленският капацитет на медийните и изборните регулатори за неутрализиране опитите на политиците да използват дезинформационни послания за политически цели", както и да се подобрят мерките за повече прозрачност на финансирането на онлайн политически кампании.

Едно от най-невероятните, но и най-масово споделяни, конспиративни твърдения, цитирани в доклада на ЦИД, е че двама политически и държавни лидери в България (спестяваме имената им заради ограниченията в деня за размисъл) заговорничат с компанията Amazon за изграждането на 27 лаборатории в България, които щели да събират и анализират ДНК на ваксинираните.

Подобни неща се подемат от периферни по попуярност страници и групи в социалните мрежи - вкл. проруски фенове, групи за излизането на България от НАТО и ЕС, фен групи на доц. Мангъров, религиозни и ултраконсервативни общности, групи на любители на конспиративни теории и на представители на една конкретна партия (бел.ред. - "Дневник" спестява името заради ограниченията в деня за размисъл). Всички тези канали и места за споделяне имат сборно профили на стотици хиляди последователи.

С приключено ваксиниране в България към днешна дата са 1 615 183 души, от които малко над 40 хи. са се реваксинирали с трета доза.

Защо България и Румъния се провалиха в пандемията?

България и Румъния са с най-ниските нива на ваксиниране в целия Европейски съюз, а епидемиологичната ситуация в двете страни отново изл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com