Първи данни: Вариант Делта на коронавируса вече е доминиращ в София и е номер 2 в България

10139
Първи данни: Вариант Делта на коронавируса вече е доминиращ в София и е номер 2 в България
Снимка: iStock

Вариант Делта на коронавируса SARS-CoV-2 е вторият най-разпространен вариант в България, сочат данни от целогеномно секвениране, което се извършва в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Информацията беше предоставена на медиите от здравното министерство (МЗ), но статистическата извадка е прекалено малка.

Секвенирани и анализирани са общо 95 проби на положителни тестове - всички взети в периода 1-25 юни, като 43 от тях са Делта (B.1.617.2). Повече има само от вариант Алфа - т.е. т.нар. британски коронавирус (B.1.1.7) - общо 49. Специално в София обаче Делта е намерен в 33 проби, а Алфа - само в 14. Тестовете са от 14 области, т.е. половин България.

Доц. Кунчев почва да се съмнява, че имаме време до есента преди новата вълна коронавирус

Говорихме за септември, сега не съм толкова оптимист за варианта Делта – може по-рано да се случи. Това каза националният здравен...

Има и една проба с т.нар. южноафрикански коронавирус - вариант Бета (1.351). От четирите варианта на коронавируса, които се считат за най-опасни, липсва само бразилският (Гама, P.1). Южноафриканският се счита за най-резистентен към ваксините, но Делта е по-заразен и съответно успява да го измести в голяма степен от случаите.

Трима от хората, които са диагностицирани с Делта в НЦЗПБ, са починали, 7 са в болница, 25 се лекуват у дома и 8 са оздравели. Няма нито един починал от вариант Алфа от тези тестове, които са секвенирани от НЦЗПБ, 29 са на домашно лечение, 14 са оздравели, а 6 са в болница. Статистическата извадка обаче е много малка, за да се прави заключение дали Делта е по-тежък от Алфа.

По данни от Великобритания и Испания, Делта е с 60% по-заразен от Алфа, като има изчисления, че при подходящи условия вариантът буквално може да се разпространява двойно на седмична база. Много обаче зависи от условията - дали в местата на най-голям контакт в обществото, където се срещат възможно най-много хора от различни прослойки (социални, професионални и т.н.), има голяма гъстота и честота или не. Припомняме, че през летния сезон не работят например училищата. Освен това, в България моделът на ваксиниране е уникален за Европа, макар и да сме с най-малкото ваксинационно покритие на Стария континент (около 14%) - поради липсата на строен план за ваксинация по възраст, ваксинираните в България са сред всякакви възрастови групи, което може да окаже известно влияние, макар че такива хора не са достатъчно на общия фон (70-80% трябва да са напълно ваксинирани, за да говорим за колективен имунитет). Предвид това, че данните за секвенирането са от юни, поне засега още няма видим натиск в заболеваемостта, но предстои да станат ясни данните за първата пълна седмица от месец юли, които може да покажат накъде вървим - дотук случаите са по-малко на седмична база при аналогичен брой тестове.

Припомняме, че на секвениране подлежат само PCR тестовете - антигенните не могат да се секвенират. Още миналият месец МЗ поиска поне 10% от позитивните тестове във всяка лаборатория да се пращат за секвениране, но не по-малко от 1. В последните 3 седмици обаче точно антигенните тестове стават все повече - в съотношение 2:1, АКТУАЛНАТА КЪМ ДНЕШНА ДАТА СТАТИСТИКА ВИЖТЕ ТУК!

90% от новозаразените с коронавируса в Португалия са с варианта Делта

Почти 90 процента от новозаразените с коронавируса в Португалия са с варианта Делта. Това съобщи Франс прес, като се позова на доклад, ...

Още: Проф. Николай Витанов: Карайте си почивката спокойно, засега няма опасност от коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com