Различни общности и известни личности с обща кауза - за ваксинацията срещу коронавируса

8169
Различни общности и известни личности с обща кауза - за ваксинацията срещу коронавируса
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Трябва да започнем да говорим за ваксините срещу коронавируса на един език. Тази препоръка отправи проф. Ивайло Търнев от ръководството на Националната мрежа на здравните медиатори по време на първата среща на Обществения съвет по ваксините, която се състоя в Министерския съвет.

"В някои църкви ваксините се определят като дяволска работа, която не трябва да се използва. Някои лични лекари не желаят да се ваксинират и са против ваксините", посочи той и свърза ниското ниво на ваксинацията у нас с липсата на информационна кампания, както и на комуникационна стратегия. "Все още много от хората не са наясно дали може или не може да си поставят ваксини. Хора с хронични заболявания непрекъснато питат дали може или не", отбеляза той, уточнявайки, че точно тези хора са приоритетна група за ваксинация в общия случай. Според него, нужни са обединени усилия и координиране на действията на национално и местно равнище. 

СЗО препоръчва тестване за Covid в училищата

Световната здравна организация заяви, че тествания за Covid-19 трябва да се провеждат в училищата, дори когато не са открити случаи, за...

Захари Атанасов от Национална мрежа на здравните медиатори, пастор в църква сред ромските общности, сподели, че е ваксиниран, носи маска и всячески дава личен пример, но се сблъсква с голяма опозиция както сред ромската общност, така и в евангелската. "Има голяма част, която мисли, че иРНК ваксините могат да променят ДНК, че човек може да бъде манипулиран, управляван…. На места имаме здравни медиатори, които са били нападани заради ваксините и гонени от общността", разказа той. Пасторът посочи, че немалко медицински лица са опозиционно настроени. "Немалко хора от общността започнаха да се ваксинират, говори се, че 10% от ромите са ваксинирани, не знам доколко е вярно, но колко медицински лица са ваксинирани? Там се чува, че около 20%, което е страшно", добави пасторът и препоръча медицинските специалисти да дават личен пример.

Папа Франциск също насърчава ваксинирането, апелира богатите държави да изпращат ваксини за бедните, припомни главният секретар на Католическата църква отец Петко Вълов и разказа за ваксинацията на католическите църковни служители в България: "Изпратихме списък до Александровска болница и всички желаещи бяха ваксинирани – епископът, свещениците, монахините". Той подчерта, че са важни достиженията на науката. "Няма пречки от богословско естество, насърчаваме хората да се ваксинират и да правят това, което науката и държавата препоръчват", заяви той.

Председател на организацията на евреите в България и лекар номер едно на България за 2020 година д-р Александър Оскар изтъкна, че 70% от еврейската общност е ваксинирана и че България е първенец по това каква част от лекарите са против ваксинациите. Той апелира Лекарският съюз активно да се включи в промотирането на ваксинацията сред здравните работници и заяви готовност организацията, която води, да съдейства с доброволци чрез структурите в цялата страна.

"Има вече данни, които показват, че където ваксинацията е масова, заболяването се прекарва по-леко, дори да нахлуе наново в страната, както в Израел се случва", допълни София Коен, председател на религиозната общност на евреите в България. 

От мюсюлманското вероизповедание отбелязаха, че не могат да се похвалят с  висок процент на ваксинация, но я поощряват, защото най-важното е запазването на живота и здравето на вярващите. Според главния секретар на Мюфтийството Джелал Фаик, мюсюлманската общност не е скептично настроена. "Ние сме 1.2 млн в България, не можем да заповядваме на хората, но ги поощряваме – голяма част от районните мюфтии са ваксинирани, голяма част от имамите са ваксинирани, но трябва да има съвместна работа със здравните медиатори", каза той и изрази готовност за сътрудничество за преодоляване на пандемията чрез ваксиниране.

Все повече случаи на коронавирус във Великобритания имат връзка с мачове от Европейското

Здравните власти в Шотландия обявиха нови 2000 COVID случая от последната седмица, свързани с хора, посещавали футболни мачове от Европ...

Науката да развенчава митовете призова по време на срещата Нана Гладуиш, председател на фондация "Една от 8". Ще направя всичко възможно, защото съм човек, спасен от медицината и вярвам на науката, заяви тя и декларира желание да работи да не сме на последно място по ваксинация срещу COVID-19 и първо по смъртност в Европа. Гладуиш апелира медии и експерти да разясняват митовете.

Директорът на БТА Кирил Вълчев предложи БТА да стане платформа за информация и призова да се намерят начини за разпространение на медийни продукти при спазване на високите стандарти на истината и да се подчертава социалния аспект на ваксините като пропуск към общуване.

Журналистката Ирина Недева от БНР отбеляза, че имаме нужда както от отговорна журналистика, така и от отговорно управление и похвали служебния здравен министър Стойчо Кацаров, че се е ваксинирал. Развенчаването на антиваксърските теории е отговорно нещо, категорична е Недева и препоръча да се търсят съвети на специалисти, да се правят комуникационни кампании към различните общности и да си даваме сметка за отговорността пред обществото.

Да се направи много бързо проучване на видовете съпротива и базовите убеждения на българите за ваксините, препоръча практикуващ психолог. Друг психолог от Съвета отбеляза, че всяка иновация е процес и че винаги има съпротива. Според него още от утре трябва да започне разработване на мерки за преодоляване на недоверието.

Да се проучат негативните нагласи и да се вземат мерки настоя и проф. Соня Карабельова от дружеството на психолозите. Тя посочи като съществен проблем разнопосочността на посланията. "Диаметрални мнения на специалисти  - това е основното, което кара хората да не се ваксинират", коментира тя.

Коронавирусът по света: Идва ли нова вълна в Европа?

183 312 906 са вече официално регистрираните случаи на коронавирус по света, показва статистиката на Worldometers. От тях 91,53 на ст...

Изкарал COVID-19 представител на арменската епархия сподели, че не е успял да разбере дали трябва да се ваксинира, колко да изчака и настоя да се разясни на каква база трябва да се гледат антитела и други показатели.

От Евангелски църкви изказаха благодарност за зеления коридор за ваксинация и разказаха как са призовавали за ваксинация. 

Известната певица Александрина Пендачанска изрази недоумение от страховете, че чрез ваксините се извършва чипиране, при положение, че всеки непрестанно е с мобилен телефон, чрез който може да бъде следен. Тя разказа, че три месеца е убеждавала баща си да се ваксинира и се похвали, че със собствени усилия е успяла да ваксинира двама души. Пендачанска обърна внимание, че на първата среща на Обществения съвет за ползите от ваксините не е представена Българската православна църква и че липсата ѝ се усеща. Тя изрази надежда съветът да продължи да функционира и да бъде надпартиен.  

Още: С общи усилия коронавирусът ни проми мозъка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com