Реформаторите искат да се плаща за пет години назад, за да се връщат здравните права

5897
Реформаторите искат да се плаща за пет години назад, за да се връщат здравните права
Снимка: БГНЕС

Пет, вместо петнадесет години - това е новият срок, който предлагат от Реформаторския блок за подновяване на здравноосигурителни права. Идеята е да се плати за пет години назад, ако някой не си изчисти задълженията през тази година. Предложението е на д-р Димитър Шишков, който е известен с джудо уменията си в Движение "България на гражданите" и Петър Славов.

Шишков, който е член на здравната комисия в парламента, предлага подновяване на здравноосигурителните права да става след плащане за 5, вместо за 15 години назад. Предложението за 5-годишен срок е съобразено с изискванията по Закона за данъчната давност. Там е вписано, че всички нередовни платци след 1 януари 2016 г. ще бъдат подадени и към НАП и когато искат да платят здравните си осигуровки, ще трябва да внесат и всички останали задължения към държавата, за да си възстановят здравните права.

ДПС мисли за вот на недоверие заради здравеопазването

ДПС обмисля да внесе вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради сектор "Здравеопазване". Причина за това са променит...

Толерансът, който се дава на нередовните платци към момента, е достатъчно голям, за да имат възможност да подновят правата си за здравно осигуряване и да не се стига до системата на НАП, коментира доц. д-р Димитър Шишков. По сега действащото законодателство е в сила толеранс до края на 2015 година и всеки, който иска да поднови здравните си права все още може да плати вноските си за последните 6 месеца. Ако правата не бъдат подновени по сегашните правила обаче, то от догодина нередовните ще трябва да платят всички видове невнесени осигуровки за 5 години назад, за да придобият отново право на здравно осигуряване, предвижда предложението.

Припомняме, че точно според Закона за данъчната давност има определени срокове, в които кредитор може да потърси задължение и срокът от 15 години беше оспорван от специалисти на тази база - че няма толкова дълго предвиден срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com