Родители на болно дете събират пари за апаратура за болница

2633
Родители на болно дете събират пари за апаратура за болница
Снимка: iStock/Guliver

Родители на болно от рядко заболяване дете събират пари, не за лечение, а за медицинска апаратура за болница „Свети Георги” в Пловдив.

Елисавета е на годинка. Малко след като се ражда, родителите ѝ забелязват, че мускулите й се схващат и често е отпаднала.

Измамник си присвои 110 000 лева от дарителска кампания за болно дете

Измамник си присвои 110 000 лева от дарителска кампания за болно дете, съобщават от полицията. Служителите на реда установили, че 46-г...

„В началото тя бе диагностицирана с епилепсия, защото пристъпите ѝ приличаха на епилептични”, разказва София Кацарова, майка на детето пред bTV.

Въпреки диагнозата и лекарствата състоянието на бебето не се подобрява. Не спират и пристъпите. Преминават още редица изследвания. Родителите разбират, че всъщност става въпрос за мутация на ген и за много рядко заболяване – алетернираща хемиплегия в детството. Да се уточни заболяването е възможно само с видео-ЕЕГ апаратура. Такава обаче не навсякъде има. Това забавило с месеци диагнозата на Елисавета, през които лекуват детето погрешно.

„Най-често на хората им се налага да пътуват до Турция, за да ползват такава апаратура, тъй като в България има единствено в София”, твърди майката на бебето.

В болница „Свети Иван Рилски” в София има два апарата. Доктор Петя Димова работи с видео-ЕЕГ вече 10 години. Признава обаче, че в практиката не се използва често.

„В XXI век живеем. Няма как тази техника, която е въведена преди 30-40 години и вече е със супер модерни компютри и манипулации, за да намалят труда на специалиста, да отсъства от ежедневната практика”, коментира д-р Димова.

Военен "Спартан" транспортира момче за спешно лечение в Германия

Самолет „Спартан“ от състава на Военновъздушните сили изпълни полет за транспортиране на тежко болен пациент в Германия. Е...

Техниката е нужна, защото прави най-точна диагностика. Състоянието на пациента се наблюдава с постоянен 24-часов видеозапис на поведението му.

Обикновеното ЕЕГ изследване продължава около 20 минути в период от 3 до 7 дни.  Понякога може да се стигне и до седмици. Семейството на Елисавета започва кампания за закупуване на апаратура за болницата „Свети Георги” в Пловдив, където следят състоянието на дъщеря им. Необходими са около 20 хиляди лева.

„Целта е да се възползват деца с различни неврологични заболявания, за които е необходимо да се извърши такова изследване”, казва Антон Кацаров, баща на малката Елисавета.

Освен липсата на апаратура друг проблем с изследванията на рядкото заболяване е, че здравната каса не ги финансира достатъчно.

От здравната каса ни изпратиха писмен отговор, в който завяват, че се плаща за цялостното лечение. Сумата е еднаква, без значение с каква апаратура се прави. Не се полагат повече пари, ако пациентът се изследва 7 дни, а не само 20 минути. За деца е 720 лева.

Отново конфликт между родители и Фонда за лечение на деца

Отново конфликт и обвинения между Фонда за лечение на деца и родители. От Фонда искат здравният министър да се намеси като арбитър, съ...

„В Европа средната стойност е 1200 евро на 24 часа”, уточни д-р Димова. Лечение за Елисавета няма. Състоянието ѝ може само да се поддържа. Остава надеждата за апаратура. Не само за тяхното дете, а и за други семейства с този проблем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com