МЗ: Планира се в новите фондове да се запази обхватът на дейностите, заплащани сега от НЗОК

2794
МЗ: Планира се в новите фондове да се запази обхватът на дейностите, заплащани сега от НЗОК
Снимка: БГНЕС

"Планираме в новите фондове обхватът на дейностите, които в момента се заплащат от НЗОК, да бъде същият." Това каза председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева в „Неделя 150“ по БНР във връзка с идеята за нов здравноосигурителен модел и във връзка с идеята за частни здравни фондове.

"Съвместно с представители на съсловните организации, и на лечебни заведения, които предоставят информацията, започваме остойностяването на дейностите от този основен пакет. Не считаме, че остойностяване на дейностите ще доведе до намаляване на този основен пакет. Напротив остойностяването на дейностите ще даде най-после една прозрачност и яснота върху толкова дебатирания момент достатъчно или не са тези здравни вноски. Ефективността на системата преди всичко трябва да започне от преоценка на разходите и баланса в разходите между отделните направления на медицина, които се заплащат", уточни още Начева.

Застраховател за новия модел в здравеопазването: Фондовете ще бъдат основно администратори

"Действително предложението на министъра е за пълна демонополизация на Здравната каса. В това предложение се запазва принципът на солид...

Тя посочи, че митът, че държавата не плаща здравните вноски е некоректен в днешно време. „Минаха времената, в които на държавата плащаше 50 % от минималния осигурителен доход или по-малък дял от минималния осигурителен доход за здравни вноски. Единствено децата и социално слабите деца се осигуряват и то на 70 % предстои да се осигуряват от минималния осигурителен доход. Това означава, че в средносрочен план държавата на 100 % ще осигурява и тази категория лица“, каза още Начева. Тя отчете, че всяка година касата отчита преизпълнение на приходите в резултат на дейността на НАП, където се събират вноски от лица, които не са плащали своите вноски.

"Там също се направиха необходимите нормативни промени. Близо 100 до 150 мл. Лвн всяка година се преразпределяха до момента допълнително за здравни плащания. Не е проблемът приходната част и 8 % здравна вноска, която се плаща. По-скоро ефективността на разпределение и изразходване на разходите. Като държавна политика сектор „Здравеопазване“ е секторът с най-голям ръст на средствата всяка фискална година спрямо предходната с над 6 до 10 % има ръст в приходната част на бюджета“, посочи още председателят на Надзорния съвет на НЗОК.

"Казвам, че преди да започнем дебата за приходната част, която според мен в момента е уредена, от гледна точка на ролята, функциите на държавата и това, което тя като преразпределителна функция като БВП може да осигури, трябва да започнем дебата върху това как се разпределят разходите и баланса в разходите. Другият важен момент е средствата, които отиват извън здравните вноски в здравната система и вашите събеседници също маркираха този момент, как те да се изсветлят и да се въведе ред в техния обем, обхват, вид и стойности, които се заплащат от хората“, посочи още Начева. Тя допълни, че срещу 8 % вноска те получават основен пакет медицински дейности.

"Като казвам основният пакет имам предвид всички видове дейности, които касата финансира в областта на първичната медицинска помощ, защото досега говорихме само за болнична медицинска помощ. Тя е само 50 % от общите разходи, които касата плаща", уточни още Начева.

Здравноосигурителната реформа възбуди стари критики и нови съмнения

Като отговор на противоречиви мнения от такива за запазване на сегашната здравноосигурителна система до обратните - за пълна промяна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване