X
 
 

Само 1% от личните лекари са под 40-годишни

710 0
photo of Само 1% от личните лекари са под 40-годишни
Снимка: iStock/Guliver
Само 1% от личните лекари са на възраст до 39 години, съобщава БНР, позовавайки се на данни на Министерство на здравеопазването, предоставени на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

По тази причина председателят на Националния съвет по обща медицина доц. Любомир Киров настоя за конкретни мерки при обучението на специалисти в тази област, така че да има по-голям интерес към професията.

Близо 10 млн. лв. са преведените суми на НЗОК от таксите за личен лекар

Министерството на здравеопазването (МЗ) преведе на НЗОК всички заявени трансфери за потребителската такса при общопрактикуващите лекари...

Припомняме, с последната промяна в Наредба 1 за придобиване на специалност министерството на здравеопазването предлага специализантите да остават на работа в болницата, където са обучавани. Специализантите по обща медицина ще могат да работят на територията на цялата страна.

По думи на доц. Киров Националният съвет по обща медицина приветства решението, стига да се гарантира пълната свобода, а не лекарите да бъдат принуждавани колегите да стартират на точно определено място в страната.

Според него в наредбата трябва да се предвиди по-дълъг срок на обучение заради отлива на кадри от специалността за лични лекари.

Нека в тази наредба да се отдели един раздел, който да е две страници, където да се опише ясно и точно реда как се провежда тази специализация по обща медицина и свързаните с нея правила, предложи доц. Киров.

Съсловието на личните лекари у нас застарява

Съсловието на общопрактикуващите лекари застарява. Средната им възраст в страната вече е 60 години. Това съобщи доц. Любомир Киров, пре...

Той допълни, че 38% от личните лекари са над 60 години, 17% - над 65 години, а 8% са над 70 години.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители