Само за месец болниците натрупали почти 15 млн. лв. нови дългове

18533
Само за месец болниците натрупали почти 15 млн. лв. нови дългове
Снимка: БГНЕС

Държавните и общинските болници имат просрочени задължения в размер на 162,6 млн.лв. Това става ясно от писмен отговор на министъра на здравеопазването Петър Москов на депутатски въпрос. Данните са към края на януари 2015 г.

На практика това означава, че сметките на болниците могат да бъдат запорирани във всеки един момент, което би довело до блокиране на работата им.

Москов сменя шефовете на три болници, държали парите само в една банка

В близките дни ще бъдат сменени ръководствата на три болници. Това са "Св. Георги" в Пловдив, "Св. Марина" във Варна и "Св. Анна" в Со...

Само за месец просрочените задължения на болниците са се увеличили с 14,8 млн. лв. На 31 декември 2014 г. просрочените дългове са били 147,8 млн. лв., докато на 31 януари, те вече са 162,6 млн.лв.

От данните става ясно още, че просрочените задължения на държавните болници са малко над 132 млн.лв., а на общинските почти 30 млн.лв. Просрочените задължения на "Пирогов" към 31 януари 2015 г. възлизат на 12 млн.лв., на Александровска болница – 10,6 млн.лв., а на Царица Йоанна (ИСУЛ) – над 5 млн.лв. Многопрофилните болници за активно лечение в областните градове имат общо 61,7 млн.лв. просрочени задължения, информира БГНЕС.

От отговора на министъра на здравеопазването става ясно още, че към 31 декември 2014 г. дълговете на държавните и общински болници са в размер на 397 млн. лв. От Министерството на здравеопазването уточняват, че едва след предоставянето на Годишните финансови отчети за 2014 г., "като при необходимост ще се предприемат действия относно изискване от конкретни лечебни заведения на актуализирани погасителни планове и адекватни управленски решения".

В края на февруари от Българския лекарски съюз сигнализираха за наложен запор на сметките на 11 общински болници. Преди дни и от Сдружението на общинските болници предупредиха от опасност от фалити и блокиране на системата на здравеопазването. От Сдружението се обявиха и срещу Постановление на Министерския съвет, с което НЗОК е била задължена да плаща на болниците само след проверка за дължими данъци.

Шефът на НЗОК: Парите за болниците няма да се намаляват с по 5% месечно

Парите за болнична помощ са доста повече от бюджета за 2014 година. Въпреки това те са по-малко от реално изплатените пари на болницит...

През седмицата от НЗОК напомниха, че лечебните заведения вече ще трябва да въвеждат данните на хоспитализираните пациенти в единна регистрационна система. Гратисният период за въвеждането на софтуера е 1 април. Системата ще отчита - приема и изписването на пациент от болницата в реално време.

От началото на следващия месец медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в регистрационната система, няма да бъдат заплащани. До момента само 88 болници подават данни в Регистрационната система, като по-малко от 50% от тях правят това регулярно, уточниха от НЗОК.

В пет области - Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище, няма нито едно лечебно заведение за болнична помощ, което да е внедрило регистрационната система. В шест области броят на въвелите системата спрямо общия брой договорни партньори на НЗОК е минимален: Благоевград - 1 от 13, Габрово - 1 от 6, Кюстендил - 1 от 6, Пазарджик - 2 от 13, Софийска област - 2 от 14, Ямбол - 1 от 4.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com