Сербезова ще съди уволнения от нея шеф на онкологията за клевета

3312
Сербезова ще съди уволнения от нея шеф на онкологията за клевета
Снимка: БГНЕС

Здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова ще съди уволнения от нея шеф на онкологията д-р Стефан Константинов за клевета. Това са потвърдили от Министерството на здравеопазването пред bTV.

Повод за решението ѝ са коментарите на Константинов в ефира на сутрешния блок на телевизията от 13 юли, че „здравният министър има тежки финансови зависимости от фармацевтичния сектор“. Доскорошният шеф на УСБАЛО ЕАД, който също е бивш министър на здравеопазването, добави, че може да подкрепи думите си с доказателства, ако му бъдат поискани.

Уволненият д-р Константинов: Здравният министър има тежки финансови зависимости от фармацевтичния сектор

Здравният министър има тежки финансови зависимости от фармацевтичния сектор. Това каза за БТВ д-р Стефан Константинов, който преди дни ...

Сербезова реши да уволни д-р Константинов на 11 юли, понеделник, и да го смени с проф. Панайот Куртев. Като причина от МЗ изтъкнаха сигнали към звеното „Вътрешен одит“, което е извършило проверка в лечебното заведение и е констатирало нарушения на Закона за обществените поръчки, неприлагане на системата за двоен подпис, несвикване на общото събрание за избор на нов Научен съвет веднага след изтичане на определения мандат, непровеждане на конкурси за „асистент, „главен асистент“ и „доцент“. Проверката е показала още несъответствие между Правилника на болницата и разрешението за осъществяване на лечебна дейност, както и при ценоразписа на медицинските услуги.

На следващия ден смененият директор даде пресконференция в БТА, на която заяви, че въпросният сигнал постъпил от името на Академичния състав на УСБАЛО, а един от авторите зад него бил новият директор проф. Куртев. В резултат на исканията за проверки се задействала дори прокуратурата, но не открила никакви нарушения. Болницата била проверявана и от ред други органи – РЗИ, Инспекцията по труда, МВР и още една агенция към здравното ведомство.

Д-р Константинов беше директор на УСБАЛО от 2017 г. насам, като завари болницата в тежко финансово състояние. Сега обаче стана ясно, че лечебното заведение вече няма просрочени задължения, миналата година е регистрирало над половин милион лева печалба и може да се похвали с близо 1 млн. лв. инвестиции със свои средства за последната година.

„Администрацията се занимава с глупости, иска да бъде бухалка. Кому е нужно всичко това? Аз наистина не разбирам. Коя болница се избира, че е лоша? Колко лечебни заведения могат да покажат графики като нашите? Темата е какво правим с нашата държава“, заяви Константинов – бивш здравен министър в първия кабинет на Бойко Борисов, който обаче си тръгна заради конфликт с ГЕРБ в парламента заради реформите в здравеопазването.

Държавните болници имат 600 млн. лв. задължения, просрочията са над 100 млн.

Към 31 март 2022 г. задълженията на държавните лечебни заведения са в размер на 600 млн. лева. Просрочията възлизат на 113 млн. лв. Тов...

Междувременно Константинов публикува дълъг пост в профила си във Facebook, с който изброява добрите впечатления от всеки един от петимата здравни министри, които са се сменили по време на управлението му в онкологията. Името на Асена Сербезова обаче липсва: "Казах, че ще пиша само позитивно. Затова спирам с имената до тук", пише лекарят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване