Сербезова: Вървим към е-здравеопазване и няма връщане назад

2192
Сербезова: Вървим към е-здравеопазване и няма връщане назад
Снимка: БГНЕС

„Посоката е ясна. Вървим към електронно здравеопазване и няма връщане назад". Това обяви здравният министър Асена Сербезова на среща с най-големия доставчик на медицински софтуер у нас „Контракс“ и с представители на „Информационно обслужване“ – компанията, на която е възложена разработката на Националната здравно-информационна система (НЗИС).

"Следващата стъпка към дигитализацията на сектора е въвеждането на направлението за хоспитализация, което ще е факт от 1 август тази година. От тази дата направленията за хоспитализация на хартиен носител ще отпаднат", каза Сербезова.

„Посоката е ясна. Вървим към електронно здравеопазване и няма връщане назад. Следващата стъпка към дигитализацията на сектора е въвеждането на направлението за хоспитализация, което ще е факт от 1 август т.г. От тази дата направленията за хоспитализация на хартиен носител ще отпаднат.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на среща с най-големия доставчик на медицински софтуер у нас „Контракс“ и с представители на „Информационно обслужване“ – компанията, на която е възложена разработката на Националната здравно-информационна система (НЗИС).
В рамките на срещата беше уточнено, че предстои въвеждането на софтуерен стандарт, задаващ условията, на които следва да отговарят всички разработчици, обслужващи лекари, фармацевти, дентални лекари, както и лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ.
От страна на „Контракс“ като причина за проблемите при старта на модула за е-направление бяха посочени първоначални дефекти в софтуера, повечето от които вече са отстранени, както и различните компютърни конфигурации при изпълнителите на медицинска помощ.
„Както при всяко ново начало, така и тук трудностите са очаквани. Важното е, че всички имаме разбирането и волята българското здравеопазване да излезе на светло, което означава да го дигитализираме“, посочи още министър Сербезова.
Всеки нов модул на НЗИС, чието използване предстои да стане задължително, е активен за тестване поне два месеца по-рано, за да имат време фирмите, осигуряващи медицински софтуер, за интеграция, обясниха представителите на „Информационно обслужване“. Те поеха ангажимент, че както и досега ще провеждат поне по една среща месечно със страните, ангажирани с процеса по внедряване на електронното здравеопазване.„Посоката е ясна. Вървим към електронно здравеопазване и няма връщане назад. Следващата стъпка към дигитализацията на сектора е въвеждането на направлението за хоспитализация, което ще е факт от 1 август т.г. От тази дата направленията за хоспитализация на хартиен носител ще отпаднат.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на среща с най-големия доставчик на медицински софтуер у нас „Контракс“ и с представители на „Информационно обслужване“ – компанията, на която е възложена разработката на Националната здравно-информационна система (НЗИС).

В рамките на срещата беше уточнено, че предстои въвеждането на софтуерен стандарт, задаващ условията, на които следва да отговарят всички разработчици, обслужващи лекари, фармацевти, дентални лекари, както и лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ.

Сербезова: Бърз съд и ефективни присъди за случая на бити медици в Самоков

Агресията над медици трябва незабавно да бъде преустановена. Неразбираемо е в едно развито общество да има лекари, барикадирани зад вра...

От страна на „Контракс“, като причина за проблемите при старта на модула за е-направление бяха посочени първоначални дефекти в софтуера, повечето от които вече са отстранени, както и различните компютърни конфигурации при изпълнителите на медицинска помощ.

„Както при всяко ново начало, така и тук трудностите са очаквани. Важното е, че всички имаме разбирането и волята българското здравеопазване да излезе на светло, което означава да го дигитализираме“, посочи още министър Сербезова.

Всеки нов модул на НЗИС, чието използване предстои да стане задължително, е активен за тестване поне два месеца по-рано, за да имат време фирмите, осигуряващи медицински софтуер, за интеграция, обясниха представителите на „Информационно обслужване“. Те поеха ангажимент, че както и досега ще провеждат поне по една среща месечно със страните, ангажирани с процеса по внедряване на електронното здравеопазване.

ОЩЕ: Хвърчащите бележки отиват в миналото: Що е то електронно здравно досие и как ще промени живота ни?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване