СГС постанови рекордно обезщетение за увреда на дете по време на раждане

3667
СГС постанови рекордно обезщетение за увреда на дете по време на раждане
Снимка: iStock/Guliver

Състав на Софийски градски съд под председателството на съдия Албена Ботева, осъди столична болница да заплати на обезщетение за непозволена увреда в размер на 450 000 лева за увреда на плода и 40 хиляди лева за увреда на майката по време на раждането.

Бебето се е родило с тежки увреждания на здравето в тежко депресивно състояние, без спонтанно дишане, с единични глухи сърдечни тонове, генерализирана хипотония, арефлексия. Още в първите дни след раждането, детето получило гърчов синдром, отклонения в мускулния тонус и рефлексната дейност. Било е в кувиоз 15 дни, а в неонаталогичното отделение, където й била поставена диагноза „тежка асфикция при раждане, неонатален респираторен дистрес синдром, майчино - фетална инфекция, хипоксично- исхемична енцефалопатия“.След това животът на детето продължил с постоянно ходене на лекари свързано с тежкото здравословно състояние, характеризиращо се с тежки отклонения в неврологичния статус с ЕЕГ абнормалности и лош толеранс към хранене, съобщиха от czpz.org.

Жена с перфориран апендикс роди близнаци

Жена с перфориран апендикс е родила близнаци в 28-ма гестационна седмица (ГС). Екип на Първа САГБАЛ „Света София“ е извърши...

Извършвани били и множество рехабилитационни процедури, които били много болезнени. Сочи се, че физическото развитие на детето е забавено и на практика то е изцяло парализирано.

Майката също претърпяла болки и страдания свързани по време на раждането и след това, при което имало голяма кръвозагуба и в последствие анемия. Твърди от това да е последвала и тежка психична травма, която тя не е преодоляла.

Съдът установява, че съгласно т. 2.5 от глава ХХVІІ от Медицинския стандарт по Акушерство и гинекология, при приемането на родилката в стационара е следвало да се извърши Акушерска ехография. С това изследване се преценява големината на плода на главата му, състоянието на плацентата, срока на бременността, развитието на плода. След съпоставяне с измерените тазови диаметри на бременната се преценява възможността за спонтанно раждане или наличието на несъвместимост между главичката на плода и костния таз на бременната - пелвифетална диспропорция.

В случая, това изследване не е извършено.

Съгласно т. 2.6 от глава ХХVІІ от стандарта, при приемането в стационара е следвало да се направи прогноза на раждането, т.е. на базата на вагинален и ултразвуков преглед да се реши дали има условия за вагинално раждане, за индукция на раждането или за планово Цезарово сечение. В случая, прогноза за раждането не е направена.

Държавата отпуска малко над 20 млн. лева за учителски обезщетения

20 792 899 лева по Национална програма "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала" за 2019 година в образователния сектор отпус...

Медицинската експертиза показва, че при наличието на пелвифетална диспропорция, спонтанното раждане е било невъзможно . Въпреки това е започната индукция за спонтанно (вагинално) раждане.

Наличието на пелвифетална диспропорция и високо положение на главичката са останали недооценени. Освен това е имало и мониторни данни за страдание на плода. Следователно случаят е бил спешен. Трябвало да се пристъпи към спешно Цезаровото сечение, в който случай е нямало да се стигне до тежката интрапартална асфиксия на плода и съпътстващото увреждане на бебето. Вместо това е предприета вакум-екстракция.

Съдът приема за несъмнено установено по делото, че поради поредица от нарушения (грешки) раждането е било твърде продължително (протрахираното).

Протрахираното раждане е довело до продължителна интранатална асфикция с развитието на хипоксично-исхемична енцефалопатия. Хипоксично-исхемична енцефалопатия е възникнала по време на протрахираното (твърде продължителното) раждане.

Съдът приема за установено също и твърдяното от ищцата нарушение, изразяващо се в приложение на метода на Кристелер(натискане по корема). Освен, че е бил неадекватен този метод е недопустим прийом в съвременното акушерство.

Ще намалеят ли обезщетенията за роднини при катастрофи със смъртен случай?

Таванът на новите обезщетения при катастрофи е 10 млн. лв. и всъщност тук е ключовият момент, че тази методика задължително трябва да б...

Съдът приема, че с поведението си лекарите са нарушили и т. 3.2. от глава XI от стандарта. Назначените изследвания не са били достатъчни и своевременни, за да бъде извършена правилна оценка на рисковете за бременната и плода, поради което и поведението е противоправно. Поведението е противоправно и тъй като не е предоставена медицинска помощ, която да е основана на утвърдени медицински стандарти за качество.

Увредата е резултат на извършените противоправни действия. Презумпцията за виновност не е била оборена по време на процеса., а деянието е извършено виновно.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com