Шефът на "Албена" АД Красимир Станев: Всеки ваксиниран срещу коронавирус получава 500 лева веднага

17797
Шефът на "Албена" АД Красимир Станев: Всеки ваксиниран срещу коронавирус получава 500 лева веднага
Снимка: Getty Images/Guliver

Туристически обект в курортния комплекс Албена първи в страната получи стикер, удостоверяващ 100% ваксиниран персонал срещу коронавирус. Ръководството на курорта си е поставило амбицията за минимум 80% ваксинация на работещите в сферата на туризма. Actualno.com потърси за интервю Красимир Станев – представляващ "Албена" АД, за да разкаже с какви мотиви и как са убедили хората да се ваксинират срещу COVID-19, какви са намеренията им занапред.

Г-н Станев, първи в страната се сдобихте със стикер "100% ваксиниран персонал" в страната. Точно за кой или кои хотелски комплекси се отнася той?

Първият беше за "Maritim Hotel Paradise Blue". Сега се борим за целия комплекс.

Колко хора работят в него?

Към днешна дата не мога да кажа числа. Трябва да ги проверя, но някъде около 1500 са работещите в комплекса. Може би ще стигнат до 1500-1700 в средата на юли, началото на август, а ваксинираните са около 1200. Всеки ден ваксинираме.

Предвид разнопосочната дейност на "Албена" АД – не само хотелиерство, но турепораторска дейност, международен и вътрешен транспорт, медицинска и балнеологична дейност, земеделие и производство на селскостопанска продукция, строителство, авио и летищна дейност, инвестиции в инсталации за производство на електрическа енергия, в недвижими имоти и др., каква е общата численост на персонала на „Албена“ АД? 

Бяхме около 3200 души, но сега сме около 2100 максимум.

Каква е амбицията ви с ваксинирането?

Да се ваксинират всички тези, които са в сферата на туризма. Има заети в еко еко-, агро- и други дейности, които не са в пряк досег с клиенти. С тях може би ще отидем до 60%, но целта ни за работещите в туризма е да стигнем минимум 80% ваксинация. Има една малка част от персонала, която не подлежи на ваксинация, тъй като преди 1-2-3 месеца са били болни от Ковид-19. За да оживеем всички като нация и държава, трябва да се ваксинираме всички. Всичко останало са празни приказки.

Колко важно е за рекламата на хотела да имаш такъв стикер?

За всички е важно, за цяла България, не само за рекламата.

Помага ли за привличане на повече туристи?

Помага, разбира се. И то страшно много. Най-вече за това персоналът ни да остане жив и здрав. Идва следваща вълна, след нея - друга. Така ще бъдат още няколко години. Това няма да отмине и е от ясно по-ясно. Прекалено рано се зарадвахме, прекалено рано пуснахме нощните заведения, прекалено рано пуснахме футболните стадиони, но това не го решавам аз. Има си по-умни хора, те решават.

Тоест, виждате вече предимствата на хотела да бъде с такъв стикер?

Всички гости, знаете, в туризма резервациите се правят месеци напред или дори година, като влязат в хотела и видят, че това е обект със 100% ваксинирани, остават страшно доволни, благодарни. Когато си заминават, тази информация се разнася в различни посоки. Рекламата от уста на уста е много действена. Това означава, че търсенето се увеличава. Във всяко отношение това помага на бизнеса. Няма един грам загуба, само печалба. Но най-важното е, че се запазва животът и здравето на хората - персонал и гости.

Колко хотелски комплекса има "Албена" АД?

32 хотела имаме на територията на курорта "Албена", от които 22 работят в момента. Другите 10 са затворени все още. Поне половината от тях ще ги отворим до края на юли месец. Така или иначе сме запазили една част от нашите вили по молба на Министерството на туризма за настаняване на болни от Ковид-19 в района за карантиниране и лекуване, защото имаме и болница в "Албена". Имаме център за ваксиниране, медицински екип от лекар и медицински сестри, които са мобилизирани за работа. Слава Богу, вече знаем за какво става дума, не както беше миналата година по това време. Все пак след лекарите работещите в туризма според мен са на второ място по опасни условия на труд, защото нашият персонал на първа линия - сервитьори, рецепционисти, камериерки, спасители, са изложени директно на контакти с хора, да не кажа от цял свят, но поне от цяла Европа. А ние, за разлика от медицинските работници, не сме така добре подготвени психически, да не говорим професионално. Условията са много тежки за работа, но мисля, че навсякъде в България се оправят. За персонала на Албена съм категоричен, че се справя успешно с тези проблеми.

И все пак как ги убедихте – с моркова или тоягата?

В самото начало не съм стигал до крайности да освобождавам хора, но малко по-сериозно заплаших моите колеги управители на хотели и ресторанти. Усетих се, че това леко ги резистира и разбрах, че по този начин няма да стане. Не е тайна, че всеки, който си направи втора игла от тези инжекции, за които са нужни две, получава по 500 лева веднага. Като се махне данъкът, получават около 480 лева чисти. Това обаче не е чак толкова като "морков". Аз съм убеден, че това е абсолютно правилно и полезно. Нашите заплати в крайна сметка не са чак толкова големи и има всички основания да бъдем доволни от работата на този персонал. Не крия, че благодарение на тези мерки, които синдикати, правителство и работодатели осигуриха – 60/40, изиграха изключително положителна роля.

Успяхте ли да се възползвате от мярката?

Абсолютно. Това беше помощ от няколко милиона лева за нашия персонал, съвсем правилна политика от страна на правителството. Така трябва да бъде и сега, за да може догодина, когато, дай Боже, привърши пандемията, да бъдем на равни начала с другите държави, които също ще бъдат готови. Де факто този, който получава повече подкрепа през тази пандемия в сферата на туризма, толкова по-бързо и първи ще влезе в борбата за след пандемичното развитие на туризма. А то ще бъде много важно за тези, които имат предимства, да ги запазят, а тези, които нямат, да догонят първите. Ние имаме амбицията да бъдем добре подготвени за този период. Иначе разликата ще стане още по-голяма в негативен план за нас.

От кога започнахте да работите по въпроса с ваксините, колко време ви отне?

Може би от март месец, края на февруари. Аз бях болен в края на ноември и декември миналата година. В края на април се ваксинирах с първа игла, преди 10-тина дена - с втора. За съжаление все още част от хората се съпротивляват на идеята за ваксинация. Всяка вечер чета вестник "Фигаро". Французите също резистират. Там тенденцията на ваксинация също спада и това притеснява френските власти. Очевидно българите не сме единствените, които се противопоставяме, има и други народи като нас. Убеден съм обаче, че с наближаването на вълната от Делта варианта хората ще разберат, че това е единственият начин да се спасят. Иначе се обричаме на бавна и сигурна смърт.

Казахте, че имате медицински екип, той специално за ваксините ли е?

Не, винаги сме имали медицински екип. От две години имаме болница за рехабилитация и възстановяване. Отскоро към нас се присъедини много опитен главен лекар от София - д-р Тодорова. Така или иначе медицинският туризъм на Албена носи по няколко милиона лева приходи на година. Били сме и много по-силни. Потенциалът за развитие е още по-голям. Очакваме с нетърпение да мине тази пандемия, за да се отворят свободно границите и да започнем да приемаме за рехабилитация гости от Германия. Пред сключване сме на договор с голям немски частен застраховател.

Споменахте вилите, които ще се ползват за карантина - каква ще е процедурата за изолиране?

Те са практически изолирани. Намират се в горната част на Албена. Човек, като попадне там, е абсолютна чистота, спокойствие. Само наши екипи ще ходят, които ще извършват медицински грижи за болните, ще им доставяме храна, вода и други необходимости.

Ще могат ли да ходят на плаж, ако са само положителни, но без проявления?

Ако са карантинирани, нямат право да ходят на плаж. Там ще престояват, докато дойде време да се върнат в своите държави. Чартърните туристи например не могат всеки ден да се върнат със самолет, защото ясно им са посочени датите за обратен полет. Ако карантинираните се изолират само в един хотел, в една стая, гаранцията за здравето на другите е много по-малка, защото в стаята ще влезе камериер, техник или друг от персонала, а това може да доведе до разпространението на вируса. Още повече, очакваме новия вариант, който ще е още по-заразен и по-сериозен. Трябва да се подготвим много добре. Ние сме ползвали на национално ниво разработената програма за възстановяване след Ковид-заболяване. За съжаление тя все още не е приета от НЗОК. От една страна е заразяването и лечението от вируса. След това обаче възстановяването на пациента е не по-малко отговорна задача. Прост пример със себе си мога да дам. След като го изкарах, на втория месец си направих скенер и се установи на единия бял дроб леко петно, заради което лекарят ми каза, че ми трябват уроци по дишане. За съжаление ми се струва, че много хора имат остатъци от тази болест. Ние имаме подготвен за това медицински персонал. Ползваме лекари от Варна и Балчик - проф. Кисьова и д-р Малчева, но специално тази клинична пътека все още не е приета. Според мен това е много важно, защото щетите от този вирус ще бъдат чувствително намалени за България и каквито да са разходите, те ще бъдат възстановени от по-здраво население.  

Дали има и други в бранша, които следват вашия добър пример с ваксинацията?

Сигурно има, не бих казал, че сме открили колелото. И колкото са повече, толкова по-добре.

Тази седмица във "Фигаро" например четох, че френското правителство обмисля как да въведат талони за игра на лотария за тези, които се ваксинират. Това може да подтикне определен брой хора към тази стъпка. Ето, сега за този нов вариант казват, че трябва да има ваксинация на населението 90%. Който не е ваксиниран, не е само желанието му да бъде независим, а и грижата му за околните. Аз може да не съм болен, но да съм носител на този вирус и да заряза всички около мен. Някои от тях може да умрат и ще имам преки морални угризения, защото съм решил, че не трябва да съм ваксиниран. Не мога да разбера тази психика каква е! Ваксините наистина са спасили човечеството от много болести. Доказано това е едно от най-големите научни постижения на съвременното общество. И в един момент с лека ръка да кажем: "Аз съм много умен и съм много свободен". Чудесно! Ако живееш сам на остров Тамбукту, всичко е супер, но трябва да се замислиш за хората около теб!   

Още: С общи усилия коронавирусът ни проми мозъка

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com